Pyökkipolku

Bystra Yemn ox

iso hevosen kuva
hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva
© Flickr, OliverSeitz, Public Domain Mark 1.0
Virallinen nimi Bystra Yemn ox "Bambi" Rotu Arabialainen täysiverinen
Sukupuoli tamma Syntymäpäivä 03.09.2021
Väri, säkäkorkeus Rautias, 149cm Rekisterinumero VH21-003-0194
Koulutustaso HeB, 110cm Painotuslaji Yleispainotus
Kasvattaja Yemene Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Luonne

Maastoretket, hyppääminen sekä oma rauha, kas siinä Bambin elämän pyhä kolminaisuus. Arabitamma tekee mielellään töitä (kunhan ratsastaja osaa asiansa), sen sijaan tallissa sekä tarhassaan raudikko viihtyy parhaiten yksin välittämättä edes toisista hevosista. Bambille riittää, että se näkee lajitovereitaan, rapsutteluista sun muista se ei tunnu perustavan.

Eikä se perusta halailuista, rapsutteluista tai paijailusta ylipäätään, oikeastaan sellaiset tuntuvat vain turhauttavan tammaa. Paras säästää hellyydenosoitukset sellaisille hevosille, jotka niistä perustavat, ja tehdä Bambin kanssa vain pakolliset. Mahdollisimman ripeästi, ilman lässyttelyjä tai tuumaustaukoja. Bambi kyllä käyttäytyy mallikelpoisesti, vaikka joku sen kaulaan kapsahtaisikin tai jokin hoitotoimenpide veisi tavallista pidempään. Täysiverisen ilmeestä vain huomaa, ettei tilanne ole lainkaan mieluinen. Tehdään työt ja lähdetään eri teille, kiitos, tuumii Bambi.

Tämmöinen fiksu, nätisti paikoillaan seisova hevonen on kyllä helppo ja nopea hoitaa, varustaa, lääkitä ja niin edelleen. Raspaukset, klippaukset, kengitykset ja sen sellaiset sujuvat yhtä ongelmattomasti, ainoastaan haavoja putsatessa tamma saattaa vähän väistää, kun tuntuu inhottavalta. Sekin on aika pientä, jalan nostamista, pään kääntöä tai sivuaskel, ja Bambi kyllä antaa puhdistaa ja paikata ne haavatkin.

Ripein askelin kävelevä Bambi inhoaa hitaasti laahustavia taluttajia. Se ei kävele ihmisen ohitse (ilmeestä päätellen se kyllä haluaisi), irvistelee vain turhautuneena. Lastatessa yhtäläisen helppo kuin muutenkin; Bambi kävelee reippaasti kyytiin, ei koeta heti peruuttaa ulos tai pistä matkan aikana trailerin/rekan sisustaa uusiksi.

Vaellukset sekä matkaratsastus voisivat olla Bambin leipätyö (tai ainakin antoisa harrastus), ellei sen urapoluksi olisi valikoitunut esteratsastus. Raudikko nauttii maastoilusta sekä hyppäämisestä aivan yhtä paljon, joten hevosen itsensä kannalta tilanne on joka tapauksessa mallillaan. Tamma on varmajalkainen, kestävä ja ketterä, vahva ja notkea, hurjan herkkä sekä reaktiivinen – melko tyypillinen täysiverinen, ja tämä on pelkästään kehu! Ratsastajan tulee olla vähän osaavampi, sillä ihmisen heikko tasapaino, kova käsi sekä muut virheet saavat Bambin hermostumaan, pakoilemaan apuja, juoksemaan alta pois, puremaan kuolainta, pukittelemaan.. Tekemään aika lailla kaikkensa päästäkseen epämiellyttäviä apuja pakoon.

Bambi etenee tasaisen varmasti, hyppää erinomaisella tekniikalla, ei epäröi tai arastele vaan luottaa kykyihinsä sekä ratsastajaansa, kunhan sinunkaupat on tehty. Tammalla on itselläänkin oiva estesilmä sekä kykyä korjata virheitä(än). Nämä yhdistettynä kaikkeen aikaisemmin lueteltuun tekevät tammasta todella pätevän, näppärän esteratsun, joka sisunsa kera sanoo piut paut maitohapoille ja tekee sellaisia kurveja, että niin ponit kuin World Cup -ratsutkin voivat ottaa mallia!

Yleisö ei Bambia kiinnosta. Eikä kyllä kisatunnelmakaan. Radalla on mukavaa, koska saa hypätä, mutta muutoin kisatouhu lähinnä tympäisee raudikkoa; liikaa väkeä, liian vähän omaa rauhaa.
© Lissu T.

Suku

i. Hawtafa ox
ox, 155cm, m
ii. Al Kharey ox
ox
iii. Talaoe ox
ox
iie. Rhateuoi ox
ox
ie. Pelsepuub ox
ox
iei. Mazraowa ox
ox
iee. Deinare ox
ox
e. Aladtirabat Alsaamiria ox
ox, 147cm, rt
ei. Ghe Mareit ox
ox
eii. Sha Ireurne ox
ox
eie. Bdhuerir ox
ox
ee. Rhesienné ox
ox
eei. Albaaham ox
ox
eee. Arniernia ox
ox

Isälinja: Hawtafa ox (1)
Emälinja: Aladtirabat Alsaamiria ox (1)

Jälkeläiset

Ei vielä jälkeläisiä

Kilpailukalenteri

Näyttelyt

Päiväkirja

Päiväkirjamerkinnät / Valmennukset