Pyökkipolku

Pyökkipolku

otsikkokuva otsikkokuva

Kissat

ORANGE Puma, tuttujen kesken Puuma, on 01.04.2018 Orange Wood Ranchilla syntynyt komea kollipoika. Se on norjalaisen metsäkissan ja maatiaisen risteytys. Pumalla onkin upea puolipitkä harmaa turkki. Kolli on hiljainen, mutta määrätietoinen. Puma on jostain syystä ponien kanssa erittäin hyvää pataa ja useasti sen löytääkin pihaton luota hengailemasta. Puuman suku ylettyy emänsä Kings Watership R:n kautta jopa neljänteen polveen. Isä Luxemburg Loras on evm-sukuinen. Jälkeläisiä Puumalla on syntynyt kolme 04.07.2018 Adinan Mindyn kanssa - Matilda, Melina ja Mandy.
Puuman kuva © kasvattaja

01.04.2018 // Puumaa mä metsästän, täältä kivimetsästä
En voinut vastustaa kiusausta, kun näin ilmoituksen: "Annetaan hyviin koteihin neljä pientä kissanpentua. Kaksi naarasta ja kaksi urosta! Nämä pennut sopivat tallikissoiksi ja syntyivätkin tallin heinäparvella". Ponipallerossa olikin pohdittu ratkaisua hiiriongelmaan ja uskon, että kun Puuma luovutusiässä vihdoin tallille saapuu niin ei aikaakaan, kun siitäkin ongelmasta on päästy eroon!

25.06.2018 // Pitää vain osaa etsiä oikeista paikoista.
Vihdoin tuli se onnen päivä, että Puuma oli 12 viikkoa ja luovutusikäinen! Alkuun pikkukolli saakin asustella toimistossa ja pääsee tallin puolelle vain, kun ovet ovat kiinni. Heti ekana päivänään Puma kyllä kerkesi jo pelästyttämään kaikki, kun piiloutui heinäkasaan..

17.07.2018 // Sun uumastas humallun, mä tahdon olla kanssa sun.
Puumasta on tullut äärettömän kova hiiren nappaaja. Hiiriä ja kuivamuroja on popsittu niin ahkerasti, että ihme ettei maha laahaa vielä maata pitkin. Puma on myös valloittanut paikkansa tallilaisten sydämissä, sillä useasti se löytyykin jonkun sylistä tallissa - mitä turhaan sitä itse kävelemään käytävän päästä päähän, kun joku mielellään kantaa.

10.08.2018 // Mä tahdon kanssas viettää tämän yön.
Naapuri kävi tänään kertomassa, että heille on kissanpentuja tulossa. Ensiksi en tahtonut ymmärtää, että miksi tämä meille tätä tuli kertomaan. Hetken päästä kuitenkin tajusin, ettei lähistöllä taida oikein muita kolleja olla kuin meidän Puuma..

16.11.2018 // Työmiehen elämää, kolmosella pääsee eteenpäin
Puuma on ollut vähän kateellinen viime kuukausina Mandylle, joka saapui meille tuosta yllätyspentueesta. Puuma jos näkee Mandyn saavan huomiota ihmiseltä, niin pian kolli juoksee pienen naaraan perässä kuin viimeistä päivää. Mandy on onneksi tullut enemmän emoonsa, eikä pulskaan isäukkoonsa, ja juokseekin hyvin ketterästi kyllä karkuun.

01.03.2019 // Etupenkillä pitkin katuja painelen
Kollin uusi lempipaikka on viime aikoina ollut meidän isännän pakettiauton etupenkki. On tuo jo muutamaan otteeseen kylillä käynyt pyörähtämässä, kun on nukkunut niin sikeästi autossa. Autoon se livahtaa aina, kun ovi aukeaa ja ulos sen joutuu väkisin välillä nostamaan. Laiskuri..

21.10.2020 // Välillä alkaa janottaa, silloin täytyy päästä saluunaan
Tänään koitti vihdoin se päivä, kun päästiin siirtämään loputkin eläimet vanhoilta tiluksilta uudelle paikalle. Kissat pistivät vähän hanttiin, sillä en meinannut koko aamuna nähdä kumpaakaan. Lopulta sain kummatkin kiinni maitolautasen ääreltä ja näin päästiin matkaan kohti Pyökkipolkua.

Adinan Mandy on Puuman tytär, joka syntyi 04.07.2018. Mandyn kasvattaja on Adinan Jannica. Mandy on äärettömän huomionkipeä ja se on aina siellä missä ihmiset. Mandy heittäytyy makaamaan kaikkien ihmisten eteen rapsuteltavaksi ja jos se ei saa rapsutuksia, se pyrkii kiipeämään ylemmäs, jotta se huomattaisiin. Mandy on äärettömän perso ruualle ja se yleensä huutaakin raksuämpärin vierellä niin kauan, että ihminen sille antaa ruokaa. Huudosta päätellen voisi luulla, että sitä on nälässä pidetty - maha paljastaa kuitenkin totuuden.. Mandyn emä on Adinan Mindy ja sisaruksia sillä on kaksi.
Mandyn kuva © Veera R.

04.07.2018 - Kesä on kreisi
Kissat tulevat vain lisääntymään Ponipalleron tiluksilla, sillä tänään sain Jannicalta soiton, että Puuman ja Mindin pennut olivat syntyneet. Olin jo ennnen pentujen syntymää lupautunut tästä pennun ottamaan ja pitihän se lupaus pitää! Tämän pennun kohdalla olin jo etukäteen päättänyt, että naaras on saatava - ison kollin lötjäkkeen lisäksi tarvitaan jokin siro ja diivamainen kissaeläin!

01.12.2018 - Tänään grillataan
Tallilla pidettiin tänään aikaistetut pikkujoulut. Mandy kiehnäsi makkaranpaistajien jaloissa koko ajan ja taisi sille sieltä jotain murusia tippuakin, kun niin kauan jaksoi vieressä kytätä. Hieman oli paistajilla vahtimista kissassa, ettei se loikannut grillin sisään joka kerta, kun luukku avattiin.. Ei se ehkä olekaan niin fiksu kuin olen ajatellut..

03.03.2019 - Aurinkoo 24h
Aurinko on meitä hellinyt jo kovasti, vaikka ilma onkin silti kylmä. Tallin piha on kuin luistin rata, mutta ainakaan taivaalta ei tule loskaa-pas.. Mandy onkin ottanut auringosta kaiken irti ja löytää aina pihalta tuulettomat paikat, joissa on hyvä kölliä.

01.11.2020 - Käpyrauhanen (yolo!) kreisi bailaa
Mandyn reviirit ovat hieman liiankin laajat olleet viime aikoina. Naapurin rouva on nimittäin nyt muutamaankin otteeseen soittanut, että narttu kiipeilee siellä heidän terassillaan keskellä yötä kolistellen tavaroita alas. Joka kerta naama punaisena lähtenyt kissaa sieltä hakemaan ja kaveri ei ole moksiskaan. Lupasin naapurin rouvalle hankkia terassille jonkinsortin kissan karkottimen, koska lähistöllä ei onneksi muita naapureita juuri ole - koitetaan nyt pysyä edes tämän yhden kanssa väleissä.

Kanit

Kennel Ajattaran (nyk. Lightheart) kasvatti Ajattaran Aurankukka, lyhyemmin Aura, on 01.04.2019 syntynyt naaras kani. Aura viihtyy parhaiten omissa oloissaan häkissään, joka sijaitsee navetan käytävän päädyssä, heiniä vastapäätä. Auralla onkin iso 3x3 häkki, jossa sillä on useampi piilopaikka, joissa se viihtyy. Välillä se intoutuu ottamaan spurtteja häkissä ja tulemaan silitettäväksi herkkujen toivossa. Aura saattaa purra säikkyessään, joten vieraita ei lasketa sen häkkiin ilman valvontaa. Etenkin kesäisin Auran voi bongata pihalta valjaissa puputtamassa vihreää - tätä täytyy kuitenkin tarkasti vartioida, koska ei olisi eka kerta, kun se syö myös narunsa poikki. Auran isä on Nokkonen ja emä Sinitalvikki. Auralla ja Virnalla on kaksi poikasta; Ponipalleron Hile & Ponipalleron Lumi.
Auran kuvat © pixabay

Kaukovallan Horace, eli tutummin Virna, on Kaukovallan kasvatti, joka on syntynyt 14.02.2019. Tämä uros saapui meille noin vuoden ikäisenä kasvattajaltaan. Virna oli jo totutettu käsittelyyn ja oli luonteeltaan yllättävän seurallinen, verrattuna toiseen kaniimme Auraan, joka tulee luokse vain katsomaan, mutta sylissä se ei malta istua. Tämä kaveri viihtyisi sylissä paijattavana vaikka koko päivän. Valjaissa Virna ei ollut ulkoillut, joten se oli sille aivan uutta ja aluksi se ei meinannut valjaissa suostua liikkumaan mihinkään. Pian se kuitenkin oppi ja nyt se viihtyy ulkoilemassa valjaissa. Virnan lempinimi tulee siitä, että alkuun se tykkäsi ulkona juosta piiloon hiidenvirnapöheikköön piiloon. Emme olleet keksineet sen oikeasta nimestä lempinimeä, joten hiidenvirnasta väännettiin lempinimeksi Virna. Virnalla on 1-polvinen suku, johon kuuluu isä Hero's End of RRR ja emä Lumikki. Auralla ja Virnalla on kaksi poikasta; Ponipalleron Hile & Ponipalleron Lumi.
Värillinen kuva © kasvattaja / Lyijykynäkuva © Lynn

20.10.2019 - Virnan saapuminen
Saimme tallin kanikatraaseen vahvistusta tänään, kun tämä sosiaalinen karvapallo saapui talliin ilahduttamaan väkeämme. Pupu viihtyi pääasiassa alkuun mökissään, mutta hyvin pian se uskaltautui tutustumaan uuteen isoon asumukseensa. Aura-kanin kanssa emme voi sitä yhdistää, ennen kuin uros kastroidaan. Haaveissa on kuitenkin ehkä jossain vaiheessa pikkupuput, joten alkuun ainakin kanit saavat nuuskia toisiaan vain verkon läpi.

Kanat

Beige kanarouva Hedvig ja valkoinen rouva Tellervo pitävät kukko Gustafille tiukkaa kuria. Kanalauma ulkoilee kesäisin valvotusti pihamaalla, mutta talvisin ei joukosta yksikään tahdo navetasta vahingossakaan poistua. Tellervo on hieman kiukkuinen rouva, joten varo ettei se nappaa sormestasi kiinni. Hedvigin sen sijaan voit ottaa vaikka syliin. Gustaf sen sijaan pitää itse sopivaa välimatkaa ihmisiin. Kaikki kolme ovat saapuneet Jounin Kirkkojoen tallilta, josta sai ostettua Kaaren kanalan myyntikanoja. Sekä Kirkkojoen talli, että Kaaren kanala sijaitsevat Kirkkokylässä.
Kanojen kuvat © Jouni

20.03.2021 - Kanat orrella - no eivät olleet
Olin juuri kivunnut Faunin kärryille kyytiin, kun aloin kuulemaan tallin nurkalta kotkotusta, mikä ei ollut hyvä merkki. En kerennyt edes kissaa sanoa, kun Fauni teki sivuloikan ja ampaisi eteenpäin. Onneksi näin, koska muutoin oltaisiin oltu lumipenkassa ojassa, jos olisi yhtään sivumpaa väistänyt. Sain Faunin jonkin matkan päässä rauhoittumaan, sitten rauhoituin itse ja koitin kuulostaa tyyneltä, kun soitin Annalle, joka oli meillä harjoittelussa. Annan tehtävänä oli tänään ollut hoitaa navetan eläimet, enkä tiedä miten kanat nyt olivat sitten pihalla vapaana eivätkä navetassa - etenkin kun ne eivät itse sieltä tälläisillä keleillä yleensä poistu. Anna meni aivan paniikkiin soitostani, joten seuraavaksi rauhoittelinkin häntä. Käskin tätä ottamaan kaura ämpäriin ja siitä vähän jyviä viskomalla houkuttelemaan ne takaisin. Tämän jälkeen saatiin Faunin kanssa käydä pieni köröttelylenkki rauhassa ja kanatkin olivat jo sisällä palattuamme.

Poro

J's Sir'ren on Jakurahaassa 07.10.2019 syntynyt suomalainen poro. Sukupuoleltaan se on vaadin. Sirri saapui meille hieman vahingossa - tai no ei poro saavu tallin pihaan ihan vahingossa. Veera oli pitkään netin foorumeilla seurannut keskustelua poroista. Porot selviävät jopa -50 asteen pakkasessa netin mukaan, joten Veera ajatteli poron olevan helppo hoitoinen ja takuuvarma vetonaula tapahtumiin. Näin Veera puoli vitsillä teki tarjouksen näyttelylinjan porosta - sillä ehdolla, että se tuotaisiin tallin pihaan asti. Tarjous meni läpi ja Veeran hämmästykseksi etelään oli matkalla toinenkin porokaveri, joten tämä vaadin sai kyydin liiankin helposti. Saapuvalle asukille ruvettiinkin pian tekemään lauta-aitausta ja omaa mökkiä. Sirri saapui tallille kuukauden kuluttua tästä ja osoittautui melko araksi kaveriksi vielä. Alkuun se tykkäsikin hengailla itsekseen tarhauksessaan, mutta viikon jälkeen se rupesi tulemaan aina ruokkijaa tervehtimään. Pian se antoikin jo itseään rapsutella. Sirriä kutsutaan välillä myös Siiriksi ja se tykkää kovasti seurailla pihamaan menoa. Sukua Sirrillä on 1-polvi. Sen isä on Butterscothch Popcorn ja emä Chocoliina.
Poron kuva © Flickr, toberboy, CC BY-NC 2.0

Lehmä

Tinttaliisa saapui Pyökkipolkuun Katlahusista. Saimme itse päättää vasikalle nimen ja Veera valitsi nimeksi Tinttaliisa, joka ei koko tallin väkeä miellyttänyt. Siksi ammua kutsutaankin nykyään lähes aina Tintiksi. Kasvattaja kehui vasikan olevan äärettömän utelias ja kiltti. Vasikkana Tintti oli hyvin hiljainen, mutta nykyään sillä on paljon asiaa lähes aina. Tintillä ei lajitoveria meillä ole, mutta sille on seuraksi kelvannut muu tallimme väki. Tintin isä on Mauro Sonnisaaren tilalta (evm) ja emä on Katlahusin Justiina. Rodultaan Tinttaliisa on holstein ja se on syntynyt 05.06.2021.
Tintin kuvat © Veera R.

Aasi

Trullin Furby Wana Murder on 08.08.2021 syntynyt aasiori. Trullinummen kasvatti saapui Pyökkipolkuun Veeran (VRL-10735) omistukseen hyvin pian vieroituksensa jälkeen ja sai lempinimekseen Turri. Turrin isä on väriltään kirjava Trullin Cuddle Bear ja emä on Calanthe 5594, joka on väriltään harmaa, mutta keskellä selkää sillä menee musta siima. Turrin isällä korkeutta on 105cm ja emällä 119cm, mutta Turri itse jäi vain metrin korkuiseksi. Turri on rekisteröity tunnuksella VH21-316-0015 ja se kisaa porrastetusti valjakkoajossa noviisitasolla.
Turrin kuvat © Pikselit

Valjakkoajossa 1069.54 op. (vaikeustasolla 2/3)

Tarkkuus ja ketteryys 538.93 p.
Kuuliaisuus ja luonne 530.61 p.

Aasi ei ole ihmisille juttu eikä mikään, kyllähän me nyt tiedämme, mikä aasi on. Osa hevosista kuitenkin katsoo Turri-parkaa kieroon saattaen ihan väistää ja säpsyä, etenkin aasin melkoisen kovaa, kantavaa ääntä. Suurin osa kyllä tottuu eikä mahdollisen alkujärkytyksen jälkeen ole millänsäkään pitkäkorvasta, satunnaisille tuttavuuksille Turri aiheuttaa enemmän sydämentykytyksiä sekä samanlaista töllistelyä, mitä erinäiset nähtävyydet kokevat turistilaumojen osalta.

Kliseinen mielikuva itsepäisestä, uppiniskaisesta aasista ei pidä paikkaansa ainakaan Turrin kohdalla. Ori on kyllä omanarvontuntoinen eikä suostu ihan mihin tahansa, mutta asiallisesti käsiteltynä (minkä pitäisi olla lähtökohta sekä oletus jokaisen eläimen kohdalla) kirjava toimii kuin ajatus. Se on kiltti, lupsakka, stressistä ja huolista vapaa kaveri, hyvin mutkaton käsiteltävä jokaisessa tilanteessa. Turri pitää huomiosta, oli se sitten harjailua, rapsuttelemista tai vaikka klipattavana olemista, eikä tätä koskaan ole haitannut päätyä jonkun halailtavaksi, kaikkea muuta. Joku kotieläinpiha voisi saada Turrista oikein kunnon PR-maskotin, niin hyväkäytöksinen ja sosiaalinen tämä on. Kaikki sujuu, kavioiden vuolu ei ole sen tympeämpää kuin kunnon harjaushetki, raspaus sujuu samalla vaivattomuudella kuin varustaminen, talutettaessa Turri toimii paremmin kuin pari tämän kylän koiraa, vaikka omaani kehunkin. Huoleton kuljetettava, helppo lastata, se matkakaveri, joka rauhoittaa muita pelkällä läsnäolollaan. (Kunhan mahdollisesta aasikummastelusta on päästy yli.)

Turri on hyväsuinen, eteenpäinpyrkivä ajettava, joka tekee mielellään töitä niin valjakkoajon, ”humputtelukärryttelyn” kuin vaikka simppelin työajon parissa. Tämän kanssa voi hakea joulukuusen kotiin tai pistää jonkun sopivan kokoisen auran / niittokoneen perään, eikä aasi pitkää korvaansa lotkauta, rennon lupsakka rautahermo kun on. Hyvän hermorakenteensa sekä rauhallisuutensa lisäksi kirjava saa kiitosta asenteestaan sekä rentoudestaan; Turri ei tunnu jännittävän tai jännittyvän ikinä, korkeintaan jonkin lihasjumin myötä. Kilpailuissa aasi pysyy yhtä viilipyttynä kuin kotonakin, se ei säpsy katolta tippuvan lumen ryminää tai kiimassa mouruavan kissan kieltämättä karun kuuloista mourua. Sateenvarjot eivät hetkauta, postilaatikot ohitetaan asiallisesti, tuomarin korea kukkahattu on päähine siinä missä tavallinen pipokin.
Parhaimmillaan Turri on maratonilla. Kestävä, varmajalkainen aasi nauttii erityisesti vedessä olevista estealueista; veden pärskyttely on hauskaa, sitä voisi tehdä enemmänkin, jos ei pitäisi siirtyä seuraavalle estealueelle.
Turrin luonne © Lissu T.

Lammas

Kaukovallan Jasmiina on 09.12.2021 syntynyt suomenlammas uuhi. Kuten nimestä voi päätellä, sen on kasvattanut Kaukovallan Anzkuli. Jassun vanhemmat ovat Kaukovallassa asuvat harmaa uuhi Neea ja harmaa pässi Viljo. Luonteeltaan Jassu on ihmisläheinen ja se osaa kulkea hienosti narun päässä.
Jassun kuvat © AK