Pyökkipolku

Pyökkipolku

Hämäränhyssy

SLA-I, Ch-R
3 Star Prospect, Quality

iso hevosen kuva hevosen kuva
© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimi Hämäränhyssy "Hissu" Rotu Suomenhevonen
Sukupuoli Ruuna Syntymäpäivä 10.09.2019
Väri, säkäkorkeus Rautias, 162cm Rekisterinumero VH20-018-1013
Koulutustaso Helppo B, 80cm Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Kalle Öörni, Suomi (evm) Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Historia

Hissu saapui Pyökkipolkuun 7-vuotiaana. Se oli kasvattajansa jälkeen ollut jo kahdella eri omistajalla, joista kumpikin oli siitä luopunut sen oltua epäsopiva heidän tarkoituksiinsa. Ruunan onni oli ollut se, että se oli välissä aina palautunut kasvattajalleen Kalle Öörnille, joka oli sitä vienyt aina vähän eteenpäin keretessään. Kalle on kuitenkin keskittänyt toimintansa kasvatukselle ja nuorien ratsutukseen, joten Hissun kaltainen ongelmaton ruuna ei hänen suunnitelmiinsa sopinut. Hissu olikin melko halvalla myynnissä tämmöiseksi harrastesuokiksi, joille on paljon kysyntää. Itsellänikin oli tarvetta saada tilaisuuksiin ja harvoille pitämilleni yksityistunneille sopiva alkeisratsu, joten Hissu tupsahti kuin tilauksesta eräässä Facebook ryhmässä näytölleni. En käynyt sitä edes koeratsastamassa, vaan Kalle ajoi ruunan Pyökkipolun pihaan ja ruuna vaihtoi omistajaa käteiskaupoilla.

Luonne

Hämäränhyssy on sellainen kaikkien kaveri, jolle käy kaikki. Se tekee mitä pyydetään muttei vapaaehtoisesti juuri sen enempää. Porkkanan avulla tämän ruunan saa tekemään lähes kaiken mitä ihmismieli keksii. Harjatessa ei aristele mitään tai kavioiden putsauksessa, mutta kengittäjää vasten on kiva nojailla. Varustaessa Hissu saattaa pullistella, joten vyö on hyvä tarkistaa vielä ennen selkään nousua. Suitset ja suojat sen sijaan saa tälle ruunalle ylle käden käänteessä.
Taluttaessa Hissu on vähän perässä vedettävää mallia, sillä ruuna jäisi mielellään maistelemaan vihreää tai muuten vain vähän tutkimaan ympäröivää maailmaa. Tarhassa viihtyy hyvin Narri-kaverinsa kanssa ja usein molemmat pojat ovat tulossa portille kerjuulle, kun joku kulkee ohi. Tarhaajana Hissu on ihan rauhallinen mutta Narri kyllä saa tähänkin eloa.

Ratsuna Hissu on vähän laiskanpulskea, joka tykkäisi kulkea päämäärättömästi jossakin ikivihreässä metsässä ilman huolta huomisesta. Napakka ratsastus alusta asti saa ruunan kyllä kulkemaan ihan hyvässä rytmissä ja tekemään tehtävät alusta loppuun asti vaikkei ehkä ihan niin tyylikkäästi kuin innostuneemmat lajitoverinsa. Mikään parkettien partaveitsi Hissu ei ole mutta kyllä sen kanssa on ihan mukava tehdä helppoja asioita ja kokeilla, taipuisiko ruuna vaativimpiinkin kuvioihin.
Esteillä Hissu on vähän säheltävää sorttia, joten ratsastajan tulee valmistella lähestymiset huolellisesti. Ruuna tykkää esteistä ja hyppää kaikenlaisten viritelmien yli luottavaisesti mutta ponnistuspaikan arviointi ei kuulu tämän pelin vahvuuksiin.
Maastoillessa Hissu on parhaimmillaan pienessä porukassa, jossa se saa kulkea rauhassa ilman suurempaa hälinää. Ei kyttäile puskia mutta jos kaverina on joku kuumakalle niin Hissukin saattaa ottaa ylimääräisiä steppiaskeleita.

Matkustajana raudikko on niin ikään rauhallinen ja vakaa, jonka kanssa sopii laittaa minkälaisen kaverin tahansa. Heinäverkon saadessaan ruuna on taivaassa ja matkustaa tyytyväisenä hamaan tappiin asti. Vieraissa paikoissa Hissu hetken aikaa tarkkailee ympäristöään valppaana mutta ruunan todetessa, ettei ole mitään jännittävää on sen käsittely yhtä mutkatonta kuin kotonakin.
© Jenna VRL-03515

Suku

i. Mainingin Aie
sh, 165cm, m
ii. Riihikuiva
sh, 164cm, m
iii. Älykääpiö
sh, 163cm, mvkko
iie. Kuuta-Molla
sh, 160cm, rt
ie. Kesäheinä
sh, 159cm, rt
iei. Heinäpouta
sh, 160cm, rt
iee. Eilisenvaara
sh, 155cm, rt
e. Aamunkoi
sh, 160cm, rt
ei. Luojanluoma
sh, 163cm, rt
eii. Salakavala
sh, 164cm, rn
eie. Onnenkantamoinen
sh, 158cm, rt
ee. Tuutulaulu
sh, 157cm, rn
eei. Taian Taival
sh, 157cm, vkko
eee. Nurinkurin Nuttu
sh, 154cm, rn

Isälinja: Mainingin Aie - Riihikuiva - Älykääpiö (evm)
Emälinja: Aamunkoi - Tuutulaulu - Nurinkurin Nuttu (evm)

Sukuselvitys

Jälkeläiset

25.01.2021 - ori Kaamosjatsi KTK-II, EV-II, KEV-II, KV-II, SV-I, VV-I - (e. Kuunkudelma)
21.02.2021 - tamma Hissunkissun KTK-II - (e. Heljäke)
20.05.2021 - tamma Kuukarin Neria - (e. Heljävirran Nerissa)
10.10.2021 - tamma Hissukka - (e. Tunturituuli)

Kilpailukalenteri

KRJ / ERJ / KERJ / VVJ / WRJ / ARJ / MEJ / TYH / VSR / VMRJ / Villit sijoitukset / Tuotoskilpailut / Suhteutettu arvonta / Näyttelyt

Päiväkirja

Päiväkirjamerkinnät / Valmennukset / Tuotoskilpailujen tuotokset

Rate My Pony

Hissu on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 3 Star Prospect pistein 1047. Tuloksia voi tarkastella myös Hissun RMP-profiilista #6568 tai tästä.

Palkinnot

04.01.2021 RHLA 39. tilaisuus (65,000 %) 4 / 4 / 5.5 / 6.5 / 9 / 7 / 3 / 10 / 9.5 Quality
20.04.2022 Suomenhevosten laatuarvostelu 14 (5 + 3 + 3 + 3) + 20 + 21 + 25 + 19 = 99p. SLA-I

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

9kg heinää (1-2-2-2-2)
Aamu: EQP Minerals 2dl
Ilta: EQP Basic Mix 1l


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Loimitetaan miinuskeleillä
-Hikisenä aina kaksi kaulakappaleellista fleeceä päällekäin tarhaan tai karsinaan

Varusteet © Varustekartano, Varustevaunu, Kirke & Equestrian PRO