Pyökkipolku

Snillin Humina

iso hevosen kuva
hevosen kuva hevosen kuva
© Vvapaat
Virallinen nimi Snillin Humina "Hummi" Rotu Suomenhevonen
Sukupuoli tamma Syntymäpäivä 08.08.2021
Väri, säkäkorkeus Hopeanruunikko, 159cm Rekisterinumero VH21-018-1510
Koulutustaso HeB, 50cm, vaativa valjakko Painotuslaji Työpainotus
Kasvattaja Snilli Trotters Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Luonne

Alati kylmäpäisen rauhallisen Hummin suurin heikkous on sen mukavuudenhaluisuus. Tamma kyllä tekee töitä, vetää kuormaa ja niin edelleen, muttei ihan jokaisen kokeilijan kanssa. Vaatii vähän auktoriteettia sekä hyvää yhteyttä ohjastajan sekä Hummin välillä, jotta homma toimii – tai edes alkaa.

Hyviä puolia hopeajouhesta löytyy paljon kehityksen paikkoja enemmän. Rauhallisuutensa lisäksi tämä suomenhevonen kerää kiitosta älyllään, hyvällä vetotekniikallaan sekä rohkeudellaan. Hummi ei juuri säpsy tai hätkähdä.. no, mitään, vaan pysyy tiukassakin paikassa tai muun hevoslauman kauhistuessa rauhallisena. Korkea asema tallin hierarkiassa ei liene yllätys kellekään!

Kunnon harjaus sekä rapsuttaminen (kunnolla, ei kevyesti kutitellen), herkkuja unohtamatta, ovat Hummin päivittäisiä ilonaiheita sekä arjen kohokohtia. Tämä hevonen on yksi kävelevä biojäteastia, joka varmasti söisi kaiken mahdollisen tallityöntekijän irtokarkeista homeiseen heinään, mikäli vain saisi. Hummi ei tosiaankaan ole kranttu ruokansa suhteen! Hienoisesta ahneudestaan huolimatta ruunikko ei koskaan rynni tienvarren koivunlehtien, käytävälle tuotujen heinien tai minkään muunkaan kimppuun. Kas kun Hummi osaa käyttäytyä. Muutoinkin tämän hevosen käytös on jokaisessa tilanteessa, vähän kokemattomammankin ihmisen kanssa, moitteetonta. Läpi kengitysten, klippausten ja valjastamisten, korvakarvojen trimmauksen ja lääkärintarkastusten, Hummi toimii juuri niin hienosti kuin vain voi toivoa.

Sopivan ihmisen kanssa tämä suomineito tekee töitä mukinoitta, maitohappoja kauhistelematta tai mukavuusalueelta poistumista pelkäämättä. Toisena vaihtoehtona on, ettei Hummi edes aloita työntekoa katsoessaan, ettei ohjastajalla ole tarpeeksi auktoriteettia pyytää edes käyntiaskelia. Hyvänkin (siis Hummin mielestä) ohjastajan kanssa aloitus on hitaanpuoleinen hopeajouhen kokeillessa, saako löysäillä, mennä helpoimman kautta, vai pitääkö tässä tosissaan tehdä töitä ja hikoilla.

Pitkin, tahdikkain askelin liikkuva Hummi vetää hyvällä tekniikalla, tekee tarkat, siistit pysähdykset malttaen seistä paikoillaan vaikka maailman fiktiiviseen tappiin (no hyvä on, tämmöisen persoonan kohdalla se paikoillaan seisominen ei ole mikään saavutus), ei arastele niittokonetta tai mitään muutakaan, mitä tamman toivotaan vetävän. Kaikin puolin hyvä, kuuliainen ajaa, näppärä kaiken maailman pujotteluissa, luotettava työnteossa, yllättävänkin sisukas vetokokeessa näinkin mukavuudenhaluiseksi hevoseksi. Tosin se on sanottava, että Hummi arvostaa vapaa-aikaa sekä palautumispäiviä; kovin monta päivää putkeen tamma ei edes suosikki-ihmisensä kanssa tee hiki hatussa töitä.

Niin lastaus kuin kuljetus sujuvat ongelmitta, Hummi ei fiksuna tammana tee asioista sen mutkikkaampia kuin mitä ne ovat. Vieraissa paikoissa ruunikko käyttäytyy kuten kotonakin, se ei tunnu stressaavan maiseman vaihdosta ollenkaan (eikä tosiaankaan menetä ruokahaluaan). Yleisön edessä Hummi on oma, kylmän rauhallinen itsensä; mitä sitä jännittämään tai hötkyilemään, samoja asioitahan tässä tehdään kuin mitä ilman tuijottavia silmäpareja tehtäisiin.
© Lissu T.

Suku

i. Valtarian Humare
enn. 21,1aly, vs. 139 185v€
Kiri-Kalle KIR Muistoajo 2.
RuskonKevät 2016 ravinuorikko 3.
sh, 160cm, prt
ii. Hurja Härdelli
enn. 21,8a, vs. 43 330v€
Peltokunkku 2012 2.
Pikku-Tirilii muistoajo 2011 2.
Simoran Herttua 2011 3.
sh, 160cm, trt
iii. Hurja Pyry
sh
iie. Tytin Sählinki
sh
ie. Pikku-Heila
enn. 25,1a, vs. 21 650v€
Pikku-Tirilii muistoajo 2012 3.
Losterin Pikkuprinsessa-ajo 2012 5.
sh, 158cm, vrt
iei. Aarteen Lento
sh
iee. Kuninkaan Tytär
sh
e. Snillin Hopeakutri
enn. 22,1aly, vs. 108 860v€
Nuorten sarja (6/2016)-finaali 1.
Kuolon kevään Nuori Neito 2016
sh, 156cm, hrn
ei. Vastarannan Valssi
enn. 20,9ake, vs. 97 130v€
Peltokunkku 2012-karsinta 3.
Huippudivisioona-karsinta 3.
Tähtidivisioona-karsinta 1.
Sh juhlalähtö-karsinta 4.
sh, 156cm, vrt
eii. Vastaranta
sh, 161cm, vprt
eie. Hamppujouhi
sh, 155cm, prt
ee. Hopealilja
KTK-III
Kesäkuninkaalliset finaali 2016 3.
Kesäkuninkaalliset karsinta 2016 2.
Kesäkuninkaalliset karsinta 2016 3.
sh, 156cm, hrn
eei. Herpertti
sh, 158cm, vrt
eee. Virmeli
sh, 155cm, hprn

Isälinja: Valtarian Humare - Hurja Härdelli (2)
Emälinja: Snillin Hopeakutri - Hopealilja (2)

Jälkeläiset

06.01.2022 - tamma Tukkijätkän Mähkä - (i. Hurmon Tukkijätkä)
17.01.2023 - ori Pyökin Mösjöö - (i. Mörökölli KAS)

Kilpailukalenteri

Klikkaa auki

Päiväkirja

Klikkaa auki