Pyökkipolku

Hwiangerdd

KTK-II
NWA-Q

iso hevosen kuva
hevosen kuva
© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimi Hwiangerdd "Hupu" Rotu Welsh cob, sektio D
Sukupuoli Ori Syntymäpäivä 11.11.2021
Väri, säkäkorkeus Rautias, 156cm Rekisterinumero VH21-026-0098
Koulutustaso HeB, re 90cm, me 70cm, vaativa, aloittelija Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Veera R. (VRL-10735) Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Luonne

Hwiangerdd, Hupu, kääntää katseita, eikä pelkästään komealla ulkonäöllään tai lennokkailla liikkeillään. Tällä cobilla on karismaa, luontaista charmia, minkä vuoksi katse hakeutuu raudikkoon kun itsestään. Tällä karismalla ihmislaulaja vetäisi stadionit helposti täyteen, vaikka vain seisoisi laulamassa ilman lavashow'n tynkääkään.

Monitoimiponin Hupu toimii moitteetta niin ratsain kuin ajaen. Eniten lahjoja orilla on valjakkoajoon, ratsuna se on lähinnä vahva perustason ratsu (eikä siinä ole mitään vikaa). Kaiken, minkä raudikko osaa, se osaa hyvin vahvasti, ei juuri haparoi tai tee virheitä, ellei ratsastajan tai ohjastajan apujen käytössä tai selkeydessä ole petrattavaa. Tietenkään Hupukaan ei ole kone, joka päivästä toiseen tekee tasollaan teknisesti virheettömiä loistosuorituksia. Se on kuitenkin hyvin osaava ja tasainen, mielellään töitä tekevä, yritteliäs ja rehellinen hevonen, joka pyrkii aina miellyttämään sekä tekemään parhaansa.

Komeiden liikkeiden kaverina Hupulla on kokoamiskykyä, hyvä hyppytekniikka sekä estesilmää. Se on varmajalkainen, nopea ja ketterä, vahva sekä sisukas, eikä epämukavuusalueella käyminen uutta opeteltaessa tai rankan treenin niin sanotusti pahimmassa vaiheessa ole koskaan haitannut Hupua. Orin asenne työskentelyyn on aivan mieletön!

Lajilla, askellajilla, treenin "vakavuudella" (vapaamuotoista palautteluhölkkää, tiukan tehokas tekniikkatreeni, puomijumppaa tai kokonainen esterata, maasto kärrytellen tai vaikka taluttaen..) ei ole mitään väliä, Hupu tykkää kaikesta. Erityisellä innolla se suorittaa maastoesteratoja sekä valjakkoajon maratonkoetta, ekstralempparina kaikki vesiestetehtävät. Kouluratsastuksessa Hupu nauttii eniten pohkeenväistöistä, jokin siinä liikkeessä tuntuu saavan orin miltei hymyilemään. Ratsastajaansa sekä ohjastajaansa kohtaan cob on hyvin ymmärtäväinen, se ei ota nokkiinsa virheistä tai kovemmistakaan avuista. Mikäli Hupu ei jotakin ymmärrä, se hidastaa vauhtia sekä tarjoaa mitä olettaa ihmisen toivovan. Pitkäkestoista suusta kiskomista tai muuta oikeasti rumaa apujen käyttöä ei Hupukaan tietenkään katso, vaan se iskee hanskat tiskiin suostumatta enää liikkumaan.

Käytösnumeroksi voi kirjata saman tien kympin. Herrasmiesmäinen Hupu sopii kenen tahansa käsiteltäväksi; se on leppoisa, yhteistyöhaluinen, kaikin puolin helppo ja asiallinen jokaisessa hoitotoimenpiteessä. Jalat nousevat ja pysyvät ylhäällä, suu aukeaa, Hupu väistää pyydettäessä, pahoja tallitapoja ei löydy. Joka kengittäjän, hierojan sekä eläinlääkärin unelma-asiakas helppoutensa vuoksi sekä jokaisen tallityöntekijä ja hevosenhoitajan ykkösvalinta, sillä ihan kaikki sujuu jouhevasti. Lisäksi Hupu on seurallinen, tutuille ihmisille hörisevä kullanmuru, joten eihän tätä oi kuin rakastaa!

Matkustaminenkaan ei ole mikään juttu, cob ei mölyä, vaikka sillä olisi trailerissa/rekassa seuraa tai vaihtoehtoisesti se olisi yksinään. Hyvin rauhallinen matkaaja, jonka läsnäolo vähän rauhoittaa stressaavia lajitovereita.

Sama oiva käytös sekä ratsastettavuus/ajettavuus jatkuu valmennus- ja kisapaikoilla. Hupu kääntää katseita (mistä se selkeästi nauttii), muttei kadota keskittymiskykyään suurenkaan yleisön edessä. Kaikin puolin tavattoman hieno kaveri, jonka kanssa on ilo työskennellä nin kotona kuin kilpailutuomareiden edessä!
© Lissu T.

Suku

i. VIR MVA Ch Llygedyn Hwdwch
KTK-I
wD, 148cm, rt
ii. Rhosmeirch Hwndrin Dawn
ERJ-III
wD, 150cm, m
iii. Rhawncrych Dawn
ERJ-II, VWY-II
wD, 149cm, rn
iie. Criallt Edwi Hwnt
VWY-II
wD, 150cm, m
ie. Llygedyn Heulyn
KTK-II, VWY-II
wD, 146cm, rnvkk
iei. BF Mil Primax
KTK-II, VWY-II
wD, 147cm, rn
iee. Llygedyn Heylfeydd
KTK-III, VWY-III
wD, 146cm, vkk
e. Ch Llygedyn Ar Gerdded
KTK-II, VWY-II
wD, 155cm, rn
ei. Mickey Of Romney (kadonnut)
wD, 148cm, rt
eii. Sprietland's Black Magic
KTK-II, ERJ-III, YLA3, VWY-III
wD, 148cm, m
eie. April Hill's Cwissie (kadonnut)
wD, 148cm
ee. Rhoscfflach Lómien
KTK-II, VWY-II, VWY-A
wD, 148cm
eei. Ch Taur e-Ndaedelos's Loomin
KTK-II
wD, 151cm, m
eee. Blue Bell's Wild Moon
KTK-II
wD, 146cm, m

Isälinja: Llygedyn Hwdwch - Rhosmeirch Hwndrin Dawn - Rhawncrych Dawn - Criallt Rheolwyr - Rheolwr (5)
Emälinja: Llygedyn Ar Gerdded - Rhoscfflach Lómien - Blue Bell's Wild Moon - Rockie's Born To Be Wild - Heaven Must Have Sent You (5)

Isän puolen suku - Emän puolen suku

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

Klikkaa auki

Päiväkirja

Klikkaa auki

Palkinnot

19.11.2021 Nuorten welshponien arvioinnit
Käytös: 1p
Rakenne: 4p (pää ja kaula/runko/jalat ja kaviot - 4/3/4 p)
Liike: 4p (käynti/ravi/laukka - 4/2/5 p)
Irtohypytys/askellajikoe: 5p
Suku: 5p
Yhteispisteet: 19p - Quality Welsh Youngster

20.12.2021 Virtuaalinen ponikantakirja 18 + 20 + 19 + 20 = 77p. KTK-II