Pyökkipolku

Kadon Radikaali


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
» Virallinen nimi: Kadon Radikaali "Rudi"
» Sukupuoli: ori
» Rotu: Suomenhevonen
» Syntymäpäivä: 12.11.2020
» Väri, säkäkorkeus: Rautias, 150cm

» Koulutus: Helppo A, re 110cm, me 100cm, CIC1, noviisi
» Painotuslaji: yleispainotus

» Kasvattaja: VRL-10531, Kadon Kartano
» Omistaja: Veera R. (VRL-10735)

» Rekisterinumero: VH21-018-0027

Menestys


3 vuotias - 12.05.2021
4 vuotias - 12.07.2021
5 vuotias - 12.09.2021
6 vuotias - 12.11.2021
7 vuotias - 12.01.2022
8 vuotias - 12.03.2022
9 vuotias - 12.05.2022
10 vuotias - 12.07.2022
11 vuotias - 12.09.2022
12 vuotias - 12.11.2022
13 vuotias - 12.01.2023
14 vuotias - 12.03.2023
15 vuotias - 12.05.2023
16 vuotias - 12.07.2023
17 vuotias - 12.09.2023
18 vuotias - 12.11.2023
19 vuotias - 12.01.2024
20 vuotias - 12.03.2024
21 vuotias - 12.05.2024
22 vuotias - 12.07.2024


© ransu.kuvat.fi

Historia

Rudi tuli Pyökkipolkuun tilausvarsana. Olin nähnyt isäori Ampan meillä maastoestekisoissa useamman kerran ja jutellut muutamaan kertaan omistajan kanssa. Mari kertoi Ampan olevan todellinen yleishevonen, sillä maastoesteiden lisäksi se kilpaili koulua, rataesteitä ja kenttää. Ampan kisanäytöt ja yleinen olemus tekivät minuun vaikutuksen, joten päädyin kyselemään Marilta lainaisiko hän oriaan, jos etsisin sille tamman. Mari näytti vihreää valoa ja näin päädyin selaamaan tuntikausiksi suomenhevostammojen loputonta suota - kaikki olisivat olleet niin upeita! Lopulta Pierren Kadon Kartanosta silmiini osui Unna. Unna oli myöskin tehnyt upean uran useammassa lajissa ja sekin oli kantakirjattu sekä muutoin näyttelyissä palkittu. Ujosti lähdin Pierreltä kyselemään, luottaisko hän minulle tammastaan varsaa Pyökkipolkuun ja näin sai Rudi alkunsa.

Luonne

Rudi on kovin vanhempiensa kaltainen luonteeltaan – suhteellisen helppo ja mutkaton ihmisten seurassa. Jos ongelmia tulee vastaan, ori mieluiten jähmettyy kuin pakenee. Ongelmatilanteissa ori on myös hyvin helposti ruualla motivoitavissa, esimerkiksi pesukarsinaan kävelemään. Rudi vihaa pesemistä letkulla, joten pesuvedet kannattakin laskea valmiiksi ämpäriin jo ennen kuin tämän pesariin tuo. Ämpäristä se antaa viskoa vettä, vaikka millä mitalla niskaansa, mutta letkua se pakenee, vaikka narujen kanssa. Tämä letku asia onkin oikeastaan ainoa, mikä tämän herran kanssa takkuaa.

Perusluonteeltaan se on haaveilija. Se rakastaa kyllä kaikkea touhuamista ja innostuu uusista asioista helposti, mutta joskus sen ajatukset tuntuvan harhailevan ihan muualla, jos sen huomiota ei saa pidettyä työn teossa. Onneksi se on muutoin lähes pomminvarma, eikä säikähdä pienestä – paitsi se pirun letku.. Tarhassa se tulee useasti luokse höristen, toivoen leipäpalaa, jonka se melkein aina saakin. Rudi koittaa pitää huolen, ettei tarhakaveri saisi mitään, joten ihmisen läsnäolo tarhan lähettyvillä luo useasti Rudin seurueeseen hieman vipinää orin koittaessa saada huomion itseensä. Varustettaessa Rudi muutoin nätisti, mutta saattaa tammoista kerätä kierroksia sen verran, että väliin ei kannata mennä. Muutoin se seisoo hoidettavana tyytyväisenä, mutta hieman saattaa suihkutettavia tököttejä laitettaessa epäröidä miten päin olisi. Satulan ja suitset sille saa helposti puettua.

Ratsuna se ei ehkä ole tyylipuhtain suorittaja, mutta mikäli sen saa kunnolla avuille, niin sen ryhdikkäät liikkeet ja energia korvaavat sen. Kouluratsuna Rudi ei ole kovin herkkä, vaan vaatii ehkä hieman raffimmat avut toimiakseen halutulla tavalla, mutta kun verryttelyssä saa orille oikean draivin päälle, saa radallakin yleensä kokea onnistumisen hetkiä. Rudin etuna on sen hyvä laukka, joka mahdollistaa tiukatkin käännökset rataesteiden vaativimmilla radoilla. Maastoesteillä ja matkaratsuna taas sen etuna on hyvä kestävyys.


© VRL-04373

Suku

i. Sotamaalauksen Anarkisti
ERJ-I, KRJ-I, KTK-II, KEV-I, EV-II, KV-II, SV-II, 2 Star Prospect, Quality
sh, 146cm, rt
ii. Antisankari
sh, 144cm, trn
iii. Antijumala evm
sh, 157cm, m
iie. Lammikan Mulan evm
sh, 149cm, rn
ie. Rubiininkantaja
sh, 150cm, prt
iei. Taikurin Rubiini evm
sh, 153cm, prn
iee. Tuulenkantaja evm
sh, 154cm, rtkm
e. Ch Ventoksen Untuva
KTK-II, YLA1, KRJ-I
sh, 152cm, rt
ei. Varpusjärven Untamo
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, Gold Prize
sh, 158cm, prt
eii. Varpusjärven Unelias evm
sh, 161cm, prt
eie. Varpusjärven Ainukainen evm
sh, 154cm, trn
ee. Rusetti-Leija
YLA1, KRJ-I, KERJ-II, ERJ-I, SLA-I, Jälk. C
sh, 150cm, prt
eei. Aarteen Esko evm
sh, 158cm, tprt
eee. Rusetti-Liisa evm
sh, 156cm, prt

Isälinja: Sotamaalauksen Anarkisti - Antisankari (2)
Emälinja: Ventoksen Untuva - Rusetti-Leija (2)

iii. Antijumala on komea musta suomenhevosori. Vaikka ori on kahdesta ravisukuisesta hevosesta, ei sillä itsellään riittänyt vauhti koelähtöä pidemmälle. Tai itseasiassa Antijumala ei muutamasta yrityksestä huolimatta päässyt edes koelähtöä läpi. Niinpä ori myytiin eteenpäin ratsuksi ja se pääsi tekemään uutta uraa. "Antti" osoittautuikin oikein nopeaksi oppijaksi ja siitä kuoriutui oikein kiva yleisratsu. Laukan kanssa jouduttiin tekemään vähän enemmän töitä, mutta ravi orilla on vähemmän yllättäen erittäin laadukas. Ori pääsi jopa kilpailemaan jonkin verran ja menestyikin silloin tällöin. Kouluradalla laukkapisteet jonkin verran rokottivat sijoituksia, mutta esteillä se pärjäsi hyvin. Kävipä ratsukko myös muutaman kerran kokeilemassa kenttäratsastusta ihan kohtailaisin tuloksin. Anttia ei kovin paljoa käytetty jalostukseen, mutta muutaman varsan se on saanut. Nykyään ori on jo eläkeläinen ja viettää suurimman osan viikosta pihatossa pihapiiriä vahtien.

iie. Lammikan Mulan oli juuri ja juuri hevoskokoinen ruunikko tamma. Mulan oli vahvasti koulupainotteinen ja se kisasikin pääasiassa vain kouluradoilla. Tamma havaittiin jo nuorena poikkeuksellisen lahjakkaaksi ja sitä alettiin rakentamaan määrätietoisesti kohti kisaratoja. Aivan ongelmitta ei urakka sujunut, sillä tamma kärsi puikkoluun murtumasta nelivuotiaana, jonka vuoksi se joutui olemaan tauolla vuodenpäivät. Mulan kuitenkin kuntoutui ja päästyään vihdoin radoille se osoitti, että oli kaiken vaivan ja rahan arvoinen. Tamma kilpaili menestyksekkäästi aina Vaativa B tasolla asti ja laittoi kuninkaallisissa oreille tosissaan kampoihin. Kisauran jälkeen tamma pääsi jatkamaan sukuaan useampaan otteeseen. Mulanin omistaja on tunnettu rohkeista orivalinnoistaan ja sukulinjauksista, ja niinpä Mulanilekkin käytettiin pariin otteeseen vahvasti ravisukuista oria. Tamman varsoista on tullut yksi erittäin menestynyt kouluratsu ja muuten oikein mukavia yleisratsuja lajiin kuin lajiin.

iei. Taikurin Rubiini oli vaikuttava ilmestys. Komea punaruunikko ori oli kompaktin kokoinen, ryhdikäs ja omasi komean pitkän harjan. Sen viisaat silmät ihastuttivat kaikki, jotka sen näkivät. Ja koska ulkonäkö ei ollut tarpeeksi, ori oli myös erittäin lahjakas esteratsu. Se hyppäsi käytännössä kaiken mitä sen eteen tuotiin, ja suoritti sujuvasti ratana 120cm. Takurin Rubiini oli myös luonteeltaan oikea herrasmies, mukava käsitellä ja kaikkien kaveri. Ei siis ihme, että orilla oli kysyntää siitospuolella ja se saikin joka kevät astua useampia tammoja kisakauden ohessa. Valitettavasti hyvät lähtevät aina liian aikaisin, ja niin myös tämän hevosen kohdalla. Kohtalo puuttui peliin kevättalvella ja ori kuoli leikkauspöydälle, jonne oli joutunut vakavan ähkyn takia. Ori oli kuollessaan vasta 12-vuotias.

iee. Tuulenkantaja oli sitten vähän hankalampi hevonen. Se ei varsinaisesti ollut ilkeä, mutta ei oikein viihtynyt kenenkään seurassa. Rautiaankimo tamma hyväksyi lopulta vain yhden erittäin rauhallisen ruunan kaverikseen, muita hevosia kohtaan se saattoi jopa hyökkiä. Tuulenkantaja ei ollut myöskään mikään ihmisen paras ystävä, ja se näytti käsiteltäessä suurimmaksi osaksi vain hapanta naamaa. Kaikki pakolliset asiat saatiin hoidettua, mutta kun hommat alkoivat kestää tamman mielestä liian kauan, alkoi hermostunut hampaisen louskuttelu ja kuopiminen. Omistajat ajattelivat että ehkä varsominen hieman tasottaisi luonnetta ja niin syntyi Ampan emä Rubiininkantaja. Tuulenkantajaa varsominen ei kuitenkaan rauhoittanut, vaan sen luonne melkeinpa paheni. Eipä siitä siis mitään kisaratsua saatu, eikä oikeastaan edes puskahevosta. Tamma sai asustella muutaman vuoden omassa rauhassaan pihatossa, kunnes se sitten lopetettiin.

eii. Varpusjärven Unelias oli ehdottomasti kovatasoinen kenttäratsu, eikä rohkeutta puuttunut missään tilanteessa, vaikka ratsastaja olisikin saattanut epäröidä. Unelias oli myös nimensä mukaisesti saman kasvattajan kouluttama kuin Untamo ja ehdottomasti yksi Miska Varpusjärven silmäteriä. Ei siis mikään ihme, että mies panosti rahaa ja aikaa tähän punarautiaaseen, ja kaksikko nähtiinkin lukuisissa kilpailuissa niin omalla kotipaikkakunnalla kuin kauempanakin Suomea. Helpolla tasolla kisaava raamikas suomenhevonen napsi aikamoisen kasan sijoituksia ja jopa voittoja itselleen, eikä jäänyt paitsi tavallisista koulu- ja estekisoistakaan. Mikään sopusuhtaisin ja näyttävin yksilö ei kuitenkaan kyseessä ollut, joten kantakirjaukset ja näyttelykehät saivat jäädä muille. Luonne oli kuitenkin sitäkin täydellisempi, joten ihmekkös tuo, että kasvattaja tarjotteli oriaan useammalle tamman omistajalle ja loppuen lopuksi jälkeläisiä syntyikin kymmenen kipaletta. Unelias ei eläkepäiville asti ennättänyt kuitenkaan elää, sillä lopulta se kuoli sinne, mitä niin rakasti; eräällä vaikealla maastoesteradalla ori loukkaantui niin pahoin, että jouduttiin lopettamaan siihen paikkaan.

eie. Varpusjärven Ainukainen oli ihan hieno hevonen Miska Varpusjärvellä, tosin ei se koskaan päässyt samanlaisiin saavutuksiin kuin muut miehen kasvatit. Mutta toki myös aika oli rajoitteena, eikä Ainon kanssa ennätetty valmentautumaan niin paljoa kuin olisi ehkä voinut. Kouluratsastuksen parissa tummanruunikko oli kuitenkin kaikista omimmillaan ja taitoi joitakin liikkeitä myös Vaativa B -tasolta, vaikka varsinaiselta koulutustasoltaan olikin Helppo A -ratsu. Aino oli myös kovin siro ja nätti, mikä mahdollistikin sen kantakirjauksen II-palkinnolle ja monta muuta meriittiä näyttelykehistä. Luonteeltaan tamma oli varsinainen äitihahmo ja hoiti aina kaikki viisi varsaansa alusta loppuun huolella ja rakkaudella. Sitä oli ilo seurata pitkiäkin aikoja, eikä tarvinnut pelätä sen olevan myöskään vihainen. Miskan piti lopettaa tamma kuitenkin jo 18-vuotiaana, koska varsana tullut jalkavaiva alkoi muuttua hyvin hankalaksi.

eei. Aarteen Esko oli varsin lupsakka tapaus, eikä edes hyttysparvi olisi todennäköisesti saanut sitä hermostumaan. Kuulostaa varsin mukavalta otukselta, mutta eipä Esko tosiasiassa edes niitä pohkeitakaan tai muita ratsastajan apuja oikein koskaan noteerannut. Kyllähän tummanpunarautias uutterasti kävi kilparatoja kiertämässä, mutta aika pitkälti sitä mentiin hevosen innostuksen mukaan eli toisin sanoen etanan vauhtia madellen.

eee. Rusetti-Liisa, tältä tammalta tulee varmaankin kaikista vahvimmin ne akkamaiset piirteet jälkikasvulleen. Itse en olisi ehkä valinnut kyseistä tammaa emäehdokkaaksi, mutta paha on käydä valittamaankaan, kun katsoo mihin sen varsa Rusetti-Leija ylsi. Rusetti-Liisa oli niitä hevosia, joiden miellyttämisenhalu oli pyöreä nolla ja hampaita oli kiva kokeilla erilaisiin kohteisiin. Keljumainen tamma oli kyllä pirullisen kapasiteetikas, mutta mitä tekee hevosella, jonka käytöstä ei saa kuriin ja ratsastaessakin voi vahvasti epäillä hevosen kunnioitusta ratsastajaansa kohtaan.
Isän puolen suku © Mari H, emän puolen suku © yaren


1. kuva © ransu.kuvat.fi / 2. & 3. kuva © PJ

Jälkeläiset

03.07.2021 o. Regelbunden Fläkt e. Keikarin Taikatuuli
05.08.2021 o. Tinasotamies e. Syyn Tinarosvoja


© VRL-00108

Kilpailukalenteri

17 KRJ sijoitusta
01.08.2021 Yemene KRJ Helppo B 2/40
08.08.2021 Yemene KRJ Helppo B 2/40
15.08.2021 Yemene KRJ Helppo B 4/38
24.08.2021 Yemene KRJ Helppo A 3/40
27.08.2021 Yemene KRJ Helppo A 3/40
03.09.2021 Yemene KRJ Helppo B 5/40
08.09.2021 Yemene KRJ Helppo B 1/40
04.09.2021 Jeili KRJ Helppo A 4/40
08.09.2021 Jeili KRJ Helppo A 2/40
12.09.2021 Jeili KRJ Helppo A 4/40
12.09.2021 Jeili KRJ Helppo B 6/40
03.09.2021 Rushock Bog KRJ Helppo A 2/28
06.09.2021 Rushock Bog KRJ Helppo A 1/28
09.09.2021 Rushock Bog KRJ Helppo A 4/28
13.09.2021 Rushock Bog KRJ Helppo A 5/28
13.09.2021 Mäntykatve KRJ Helppo A 7/54
14.09.2021 Mäntykatve KRJ Helppo A 2/54


33 ERJ sijoitusta
11.08.2021 Aittotaipaleen Tila ERJ 100cm 5/46
12.08.2021 Mäntykatve ERJ 90cm 3/37
14.08.2021 Aittotaipaleen Tila ERJ 100cm 4/48 
14.08.2021 Elixir ERJ 100cm 1/40
25.08.2021 Kadon Kartano ERJ 100cm 3/40
26.08.2021 Kadon Kartano ERJ 100cm 1/40
01.09.2021 Jeili ERJ 110cm 1/40
02.09.2021 Jeili ERJ 110cm 5/40
03.09.2021 Jeili ERJ 110cm 4/40
04.09.2021 Jeili ERJ 110cm 6/40
09.09.2021 Jeili ERJ 110cm 2/40
11.09.2021 Jeili ERJ 110cm 4/40
15.09.2021 Jeili ERJ 110cm 1/40
22.11.2021 Mäntykatve ERJ 100cm 5/40
23.11.2021 Mäntykatve ERJ 100cm 2/40
27.11.2021 Lindgård ERJ 100cm 6/40
30.11.2021 Lindgård ERJ 100cm 5/40
02.12.2021 Liljegård ERJ 100cm 6/40
04.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 2/30
06.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 2/30

06.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 2/30
09.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 2/30
09.12.2021 Liljegård ERJ 100cm 4/40
10.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 4/30
11.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 3/30
14.12.2021 Liljegård ERJ 100cm 4/40
16.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 1/30
19.12.2021 Liljegård ERJ 100cm 1/40
20.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 1/30
22.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 5/30
25.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 1/30
26.12.2021 Kisakeskus Lapland ERJ 100cm 2/30
30.11.2021 Neon Estate ERJ Cup 110cm 6/11902 ARJ sijoitusta
28.08.2021 Glowdale ARJ Pleasure driving 2/23
30.08.2021 Glowdale ARJ Pleasure driving 2/2303 KERJ sijoitusta
06.08.2021 Pyökkipolku KERJ helppo 2/50
30.11.2021 Haltiasalo KERJ Cup CIC1 5/65
24.11.2021 Clarkenes KERJ CIC1 6/39
01 VMRJ pistettä
31.07.2021 Yorca Warmbloods VMRJ 15km, nopeus 9/21, 2p


08 WRJ sijoitusta
24.07.2021 Syringa Ranch WRJ Western horsemanship 1/43
24.07.2021 Syringa Ranch WRJ Western trail 6/43
28.07.2021 Syringa Ranch WRJ Freestyle reining 1/35
28.07.2021 Syringa Ranch WRJ Western riding 4/42
29.07.2021 Syringa Ranch WRJ Western trail 4/42
29.07.2021 Syringa Ranch WRJ Ranch trail 4/41
30.07.2021 Syringa Ranch WRJ Reining 2/41
30.07.2021 Syringa Ranch WRJ Western riding 1/42

21 MEJ sijoitusta
02.08.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 5/28
03.08.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/28
03.08.2021 Pyökkipolku MEJ 70cm 3/24
20.08.2021 Aittotaipaleen tila MEJ 90cm 4/21
16.08.2021 Pyökkipolku MEJ 70cm 1/25
17.08.2021 Pyökkipolku MEJ 70cm 1/25
11.09.2021 Lupin MEJ 90cm 2/19
14.09.2021 Lupin MEJ 100cm 3/13
15.09.2021 Lupin MEJ 90cm 3/19
15.09.2021 Lupin MEJ 100cm 3/13
13.11.2021 KK Bailador MEJ 90cm 2/15
16.11.2021 Hiivurin Suomenhevoset MEJ 90cm 4/27
19.11.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 2/17
20.11.2021 Pyökkipolku MEJ 60cm 1/17
21.11.2021 Hiivurin Suomenhevoset MEJ 90cm 3/27
22.11.2021 Hiivurin Suomenhevoset MEJ 90cm 3/27
01.12.2021 Pyökkipolku MEJ 80cm 3/23
01.12.2021 Pyökkipolku MEJ 100cm 1/12
04.12.2021 Pyökkipolku MEJ 80cm 1/23
05.12.2021 Pyökkipolku MEJ 80cm 3/23

28.01.2022 KK Bailador MEJ-Cup 100cm 1/1039 TYH sijoitusta
08.05.2021 Kadon Kartano TYH Tottelevaisuus 2/10
09.05.2021 Kadon Kartano TYH Tottelevaisuus 1/10
01.08.2021 Pyökkipolku TYH Veto 2/15
27.07.2021 Kadon Kartano TYH Käyttöajo 2/65
13.08.2021 Kadon Kartano TYH Metsäajo 4/35
13.08.2021 Kadon Kartano TYH Kyntö 5/31
19.08.2021 Pyökkipolku TYH Metsäajo 4/28
19.08.2021 Pyökkipolku TYH Kyntö 5/28
20.08.2021 Pyökkipolku TYH Veto 5/27
16.11.2021 Pyökkipolku TYH Kyntö 5/29
17.11.2021 Pyökkipolku TYH Käyttöajo 2/28
17.11.2021 Pyökkipolku TYH Kyntö 4/29
17.11.2021 Halluharjantila TYH Käyttöajo 4/30
17.11.2021 Halluharjantila TYH Veto 1/30
18.11.2021 Halluharjantila TYH Kyntö 4/32
19.11.2021 Halluharjantila TYH Metsäajo 1/32
20.11.2021 Halluharjantila TYH Metsäajo 3/32
20.11.2021 Halluharjantila TYH Kyntö 5/32
22.11.2021 Halluharjantila TYH Käyttöajo 4/30
23.11.2021 Halluharjantila TYH Kyntö 3/32
01.01.2022 Pyökkipolku TYH Käyttöajo 1/61
01.01.2022 Halluharjantila TYH Kyntö 4/39
01.01.2022 Halluharjantila TYH Kyntö 1/38
02.01.2022 Halluharjantila TYH Kyntö 3/38
03.01.2022 Halluharjantila TYH Kyntö 6/39
03.01.2022 Halluharjantila TYH Veto 1/38
04.01.2022 Halluharjantila TYH Käyttöajo 4/39
04.01.2022 Halluharjantila TYH Käyttöajo 2/39
04.01.2022 Halluharjantila TYH Metsäajo 4/39
04.01.2022 Halluharjantila TYH Veto 4/44
04.01.2022 Pyökkipolku TYH Kyntö 4/61
05.01.2022 Pyökkipolku TYH Metsäajo 6/67
05.01.2022 Halluharjantila TYH Veto 1/44
07.01.2022 Pyökkipolku TYH Veto 2/66
13.01.2022 Breawa TYH Käyttöajo 5/48
17.01.2022 Halluharjantila TYH Parimetsäajo 4/37
18.01.2022 Halluharjantila TYH Parikyntö 5/38
19.01.2022 Halluharjantila TYH Pariveto 3/39

28.10.2021 Kadon Kartano TYH Metsäajo 1/15

09 VVJ sijoitusta
17.11.2021 Mistyvale VVJ Noviisi koulukoe 6/51
18.11.2021 Mistyvale VVJ Noviisi koulukoe 6/51
20.11.2021 Mistyvale VVJ Noviisi koulukoe 1/51
22.11.2021 Mistyvale VVJ Noviisi koulukoe 1/51
06.01.2022 Holmberg VVJ Noviisi tarkkuuskoe 3/40
06.01.2022 Holmberg VVJ Noviisi tarkkuuskoe 3/40
08.01.2022 Holmberg VVJ Noviisi tarkkuuskoe 4/40
08.01.2022 Holmberg VVJ Vaativa tarkkuuskoe 3/40
12.01.2022 Kilpailukeskus Winfield VVJ Noviisi tarkkuuskoe 3/50


VSR Cup
28.02.2022 Susiraja VSR-Cup CIC1 4/59

Suomenhevosten ikäryhmäkilpailu
05.08.2021 Kolmas osakilpailu, 4-vuotiaat
Rakenne 8 pistettä, II-palkinto
Askellajikoe 1 piste, 18. sijoitus
Irtohypytys 7 pistettä, 4. sijoitus
Yhteispisteet 16p., 8. kokonaistuloksissa
05.12.2021 Finaali, 4-vuotiaat 60cm 10/20
Näyttelyt - NJ
15.03.2021 Haltiasalo NJ tuom. Lissu T. irtoSERT
15.04.2021 Adina NJ tuom. Jannica irtoSERTMatch Show
20.02.2021 Röllimetsä hevoset 9/9 KUMA: Kuin kaksi marjaa
Jaettu sija Korpihovin Hurjatuhon kanssa
”Lempeä ja ystävällinen ori, kaunis väritys. Selkeä orileima. Upean lihaksikas ja 
kertakaikkisen valloittava harja! Suloinen päämerkki ja ihanat pienet korvat. Esittelee 
liikkeensä määrätietoisesti ja jopa hieman vauhdikkaasti. Etenkin ravi on varsin 
miellyttävän näköistä ja ori kantaa hyvin itsensä.”
21.02.2021 Mangovia suomenhevoset PUN1, BIS6, KUMA: Paras rautias
"Komea rautias ori esiintyi kehässä mielellään ja ravissa esittäjällä olikin vähän vaikeuksia pysyä
mukana lennokkaissa liikkeissä. Ori seisoi kiltisti paikoillaan arvostelutilanteessa, mutta keskittyminen
itse asiaan ei ollut ihan priimaa sillä ympärillä pyörivät tammat saivat hevosen ajatukset muualle."
© ransu.kuvat.fi


Päiväkirja

19.12.2021 - Orange Wood Ranchin westernkilpailut

Tehtävänanto: Sanailutehtävä: Esiinnytte hevosenne kanssa musiikin tahtiin! Valitse ja linkitä (Youtubesta) kappale, jonka sanoja muokkaat sen verran, että ne sopivat kilpailuun. Lisää uusi sanoitus kappaleen linkin kera suoritukseen. Koko kappaletta ei tarvitse editoida, esimerkiksi yksi säkeistö tai kertosäekin voi riittää. Arvostelukriteereinä ovat sanoituksen rimmaaminen alkuperäiseen sekä kuinka hyvin uudet lyriikat sopivat kisojen henkeen ja aiheeseen.

[Kappale]
"Otan harjasta kiinni, laitan vauhtia ratsuun, me teille näytetään.
Miten spinnit sujuvat suokilta, ja saamme yleisön hurraamaan."
Tuomarin kommentti: "Osuva kahden lauseen kappale joka on sekä muokattu rimmaamaan toinen toisiaan, että saatu myös sisällöltään tuomaan ilmi tämän ratsukon päättäväisyyden ja itsevarmuuden."

11.03.2022 - Viime hetken klippaukset, kirjoittanut Launi

“Launi! Meillä on paniikki! Yksi työntekijä sairastui äkillisesti ja minulla on vielä kahdeksan hevosta ratsastettavana tänään! Ei siinä kaikki - Rudi pitäisi klipata, sillä sen olisi tarkoitus startata kansallisissa kisoissa huomenna ja se näyttää enemmän karvamammutilta kuin kilpasuokilta!” Puhelimessa oli Veera, en kerennyt sanoa sanan sanaa, kun Veera jatkoi kaoottisen päivänsä selostamista. Lupauduin menemään avuksi, sillä sattumalta olin Suomessa lomailemassa. Se siitä lomasta.

Saapuessani Pyökkipolkuun näin Veeran kentällä työskentelemässä. Parkkipaikalta näin tarhassa möllöttävän rautiaan suokin, pitkän karvan perusteella oletin sen olevan Rudi. Kävelin kentän laidalle termarin kanssa, kahvia hiljalleen hörppien. “Launi! Ihanaa! Rudi on siinä ensimmäisessä tarhassa vasemmalla, taisitkin katsella sitä jo.” Veera taputti ratsuaan ja pysähtyi viereeni. “Klipperi sun muut tarvikkeet ovat pikkutallin pesupaikalla tuolilla odottamassa. Pesarin pitäisi olla varattu sinulle ja sinne saa hyvät valot. Okei? Okei. Tule kysymään, jos on epäselvää. Ainiin, paksummat loimet Rudille on varattu sen karsinan oveen, löydät kyllä. Rudi pestiin eilen, joten klippauksen pitäisi sujua hyvin!” Nyökyttelin myöntävästi ja lähdin hakemaan Rudin talliin.

“Kuules Rudi, nyt pitää kävellä nätisti, sillä en jaksa viedä tätä termaria talliin ja kävellä takaisin tänne”, selitin orille pukiessa päitsiä sille. “Noniin, mennäänpäs.” Taiteilin leipäpalan taskustani termari huterasti kainalossa, sillä pitihän oripojan saada pieni nami… Rudi seurasi kiltisti perässäni ja kahvini selvisi myös talliin asti. Sidoin Rudin pesarille ja tutkin klippauskamoja - kaikki näyttikin olevan valmiina. Rudia kiinnosti kovasti mitä ulkona tarhoissa olevat hevoset puuhasivat, ori näytti huvittavalta, kun se kiemurteli nähdäkseen takana olevasta ikkunasta ulos. “Otetaanpa sinulta nutut niskasta, niin pääsemme asiaan!”

Ihailin orin tuuheaa, suomenhevoselle tyypillistä hulmuharjaa. Niin upea. Harjasin Rudin huolellisesti ja letitin harjan pois tieltä “turvaan”. Käynnistin klipperin ensin kauempana nähdäkseni, kuinka Rudi reagoi. Ei mitenkään - aivan kuten Veera oli vakuutellut. Rudi rauhoittui seisomaan pesupaikalla muiden hevosten peräänkuikulun sijaan, joten minun oli helppo surruutella karvoja pois. Aloitin kaulasta, etenin lapaan ja ryntäisiin. Rudi oli hieman kutiseva ryntäiden luota ja inahti klipperin osuessa erityisen herkästi kutiavaan kohtaan. Jatkoin selkään, kylkiin ja mahaan, vetelin isoja paloja kerrallaan pois. Ah, kuinka siisti oripojasta vähitellen tuli! Samalla terällä vedin vielä lautasilta karvat pois. Putsasin klipperin, lisäilin öljyä ja tein saman toiselle puolelle hevosta.

Isoimpien alueiden jälkeen vaihdoin klipperin terän pienempään. Annoin klipperin jäähtyä vähän aikaan. Ei sitä välttämättä olisi tarvinnut tehdä, mutta halusin tekosyyn juoda lisää kahvia… Rapsuttelin kiltisti paikoillaan malttanutta oria päästä, se meinasi melkein nukahtaa. “No eiköhän jatketa”, sanoin ja käynnistin klipperin jälkeen. Jatkoin työskentelyä jalka kerrallaan alaspäin. Kainaloista Rudi taas kutisi ja inahteli kuin mikäkin herkkistamma. Yritin olla kutittelematta Rudia, mutta se osoittautui hyvin hankalaksi… Lopuksi siiryin pään pariin. Rudi ei tykännyt pään klippauksesta kovasti, mutta lahjoin sitä aina vähän väliä leipäpaloilla ja herra sieti juuri ja juuri toimenpiteen ilman “voimakeinoja”.

“Valmista tuli, vihdoinkin!” sanoin orille ja rapsutin sitä korvan takaa. Harjasin orin vielä kertaalleen ja tarkastin, ettei jäänyt laikkuja tai viiruja ajamatta. “Hyvältä näyttää, kyllä sinut nyt kehtaa kansallisiin ja isompiinkin kisoihin viedä!” Puin Rudille uudet loimet niskaan ja vein sen karsinaan syömään “palkinnoksi” pitkästä pesarilla seisoskelusta. Rudi unohti välittömästi olemassaoloni, kun löysi ruokakupistaan väkirehuja. “No jaa, nyt minä etsin jostain Veeran kahvinkeittimen ja teen itselleni lisää juotavaa ennen kuin menen kertomaan suoritetusta klippausoperaatiosta.”

Valmennukset

04.09.2021 - Kouluvalmennus, valmentajana Kira Kirkkolehto

Harmaisiin ratsastushousuihin, mustiin nahkasaappaisiin pukeutunutta ja hieman harmaantuneet hiuksensa tiukalle nutturalle asettanutta naista olisi ensisilmäyksellä voinut luulla kovinkin tiukkapipoiseksi tädiksi. Vaan mitä vielä - ennen valmennusten alkua Kira kävi henkilökohtaisesti tervehtimässä jokaista osallistujaa ja lahjoi kentälle saapuneet ratsut näkkileivän paloilla.

Päivän ensimmäinen valmennuspari koostui kahdesta nuoresta suomenhevosesta ratsastajineen. Pienempi hevosista, Rudi -niminen ori kantoi selässään leveästi hymyilevää Veeraa ja isomman Hallan selässä istui Felicia. Kira halusi aloittaa valmennuksen siirtymisten parissa ja niin myös tehtiin. Molemmat ratsukot siirtyivät kaviouralta keskiympyrälle, jossa Kira halusi ratsastajien ratsastavan ympyrälle neljä pysähdystä. Tarkoituksena olisi saada hevoset reagoimaan nopeasti niin pidättäviin kuin myös eteenpäin pyytäviin apuihin. Felician tamma liikkui alusta asti hyvin suoraviivaisesti eteenpäin, se teki asiat just niinkuin Felicia pyysi, joskin pienellä viiveellä.

“Muistathan vaatia siltä alusta asti reaktiot nyt eikä kolmen askeleen päästä. Jos annat sille nyt periksi niin ei se ainakaan parane myöhemmin”, Kira muistutti Feliciaa. Kira painotti tehtävässä paljon sitä, että hevoset tuli ratsastaa avuille niin herkiksi, että ne reagoisivat pieniinkin apuihin heti. Uusissa paikoissa tietysti vähän jännitti, varsinkin kokemattomampia hevosia, mutta se ei ollut tarpeeksi hyvä syy luistaa työnteosta. Rudi olisi halunnut mennä reippaammin ja Kira totesi Veeralle, että hevosen pään asennolla ei ollut tässä vaiheessa mitään merkitystä. Jos se nyppi ohjaa niin antaa nyppiä ilman, että ratsastaja lähtee vetämään vastaan.

Pian ratsastettavaa uraa muutettiin neliöksi ja nyt Kira halusi ratsastajien ratsastavan puolikkaan neliön ravia ja puolikkaan käyntiä, kiinnittäen edelleen huomiota siihen, että hevoset reagoisivat apuihin nopeasti ja että ne liikkuivat suorina. Hallalle suoruus ei tuottanut edelleenkään ongelmaa, vaan tamma ratsastajansa kanssa näyttivät suoriutuvan tehtävästä kuin kokeneempikin ratsukko. Veera näytti saaneen innokkaan Rudin paremmalle tuntumalle, ja varsinkin ravipätkät se suoritti upeasti. Käyntisiirtymissä ori hieman vastusteli, mutta rauhoittui lopulta liikkumaan käynnissäkin rennon rauhallisesti.

Valmennuksen edetessä ratsukot saivat lyhyen hengähdystauon ennen kuin jatkettiin laukkatehtävien parissa. Kira halusi ratsukot muutaman metrin uran sisäpuolelle pitkillä sivuilla. Lyhyen sivun keskellä nostettiin laukka ja jatkettiin myötälaukassa aina seuraavan pitkän sivun loppuun. Rudi ja Veera suoriutuivat tästä tehtävästä oikein hyvin, näytti siltä että laukka oli Rudin paras askellaji ja se liikkui siinä Kiran mukaan ikäisekseen erittäin hyvässä tasapainossa, vaikka kentän aidoista ei ollutkaan tukea ja turvaa. Felicialle sen sijaan laukkatehtävässä kompastuskiveksi muodostui laukassa kulman ratsastaminen, Halla kun olisi vähän väliä ollut oikomassa kulmaa. Kiran neuvoilla Halla saatiin kuitenkin reagoimaan ulko-ohjaan ja sisäpohkeeseen halutulla tavalla ja niin Hallakin suoriutui tehtävästä pian virheittä. Onnistumisen tunteeseen oli hyvä lopettaa valmennus ja vielä ratsastajien poistuessa kentältä Kira kehui heitä vuolaasti kaikista onnistumisista ja totesi, että näistä kahdesta suomenhevosesta kuultaisiin vielä tulevaisuudessa.

Rate My Pony

Rudi on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 3 Star Prospect pistein 999. Tuloksia voi tarkastella myös Rudin RMP-profiilista #6965

Rakenne 57%
Pää kaula ja etuosa, kohtalainen
49

Runko ja takaosa, hyvä
73

Jalat ja kaviot, kohtalainen
49

Liikkeet 51%
Käynti, hyvä
53

Ravi, hyvä
65

Laukka, erinomainen
90

Luonne 51%
Rohkeus, hyvä
74

Kuuliaisuus, hyvä
71

Temperamentti, kohtalainen
28

Herkkyys, heikko
10

Älykkyys, hyvä
73

Taidot 40%
Nopeus, kohtalainen
25

Kestävyys, hyvä
72

Ketteryys, kohtalainen
56

Hyppytekniikka, heikko
18

Kokoamiskyky, kohtalainen
55

Voima, heikko
14

Pisteet arvostelutilaisuudessa
Ratsastettavuus/ajettavuus, hyvä
64

Käytös tilaisuudessa, hyvä
64

Palkinnot

28.02.2021 Helmikuun kantakirjaustilaisuus 18 + 19 + 18 + 18 = 73p. KTK-II
20.03.2021 Suomenratsujen maaliskuun varsa-arviointi 7,2 + 10 + 7 + 8,25 = 32,45 SV-I
31.05.2021 Estevarsojen laatuarvostelu 7 + 9 + 2 + 1 + 4 + 0 = 23p. EV-II
20.07.2021 Kouluvarsojen laatuarvostelu 8 + 2 + 3 + 5 + 1 + 9 + 8 = 36p. KV-II
11.07.2021 RHLA 41. tilaisuus (71,667 %) 7 / 7.5 / 8 / 4 / 5 / 8.5 / 8.5 / 9.5 / 6.5 First Champion
18.08.2021 Kenttävarsojen laatuarvostelu 8 + 9 + 2 + 3 + 4 + 6 = 32p. KEV-II
20.04.2022 Suomenhevosten laatuarvostelu 14 + 21 + 25 + 21 + 20 = 101p. SLA-I

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

9kg heinää (2-1-1-2-3)
Aamu: EQP Minerals 2dl + EQP Basic Mix 1l
Ilta: EQP Basic Mix 1l


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Jalkojen kylmäys liikutuksen jälkeen, linimenttiä lisäksi estetreenin jälkeen
-Laita maastoon kesällä kunnolla ötökkämyrkkyä!
-Esteille joka jalkaan suojat

Varusteet © Varusteponi, Varustekartano


virtuaalitalli  |  virtuaalihevonen
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Ulkoasun kuva © Milja  |  Hevosulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi