Pyökkipolku

Pyökkipolku

PP's Tamkje

KTK-III, FLA1, KRJ-III, YLA1, VFA2
Laatu Ori, Pro, PP-MVA, Champion
Novice Endurance Champion, Maestro Steed
2 Star Prospect, Quintessential

iso hevosen kuva Ratsastuskuva © R.
hevosen kuva hevosen kuva
Rakennekuva © Line Marjahilla - Väritys Mr. January / Pääkuva © Line Tea - Väritys R.
Virallinen nimi PP's Tamkje "Tami" Rotu Friisiläishevonen
Sukupuoli Ori Syntymäpäivä 04.01.2019
Väri, säkäkorkeus Musta, 164cm Rekisterinumero VH19-040-0003, #PKK3901
Koulutustaso Helppo A, re 70cm, me 50cm, aloittelijaluokka, vaativa Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Veera R., Ponipallero Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Historia

Tami on Ponipalleron kasvatteja, eli tuttu kaveri vuosien takaa, vaikka onkin aivan tuntematon, kun ori lähti meiltä muualle heti vieroituksen jälkeen, sieltä ratsutettavaksi ja tämän jälkeen huutokaupattiin eteenpäin. Edelleen olen näistä kaupoista hieman harmissani, koska itse jäin pahasti miinukselle, kun pistin rahani orin ratsutuksiin ja muihin, enkä voinut edes sitä lopulta pitää. Nyt kun ori on takaisin omassa pihassa, ei harmita ihan niin paljoa enää. Huutokaupasta ori oli päätynyt pilkkahintaan historiallisten ratsastuslajien pariin Hankalan linnaan. Ehkä orin välillä jopa diivamainen kiukkuaminen muille hevosille johtuu siitä, että raukka luulee olevansa kuninkaallinen, vaikka on oikeasti kotoisin pieneltä pahaiselta Ponipalleron tallilta. Toivoin Tamin olevan yhtä miellyttävä kuin isänsä, mutta eihän se nyt aivan ole..

Luonne

Luonteeltaan Tamkje ei ole se iloisin ja voisi kuvitella sen tulevan muiden mököttäjien kanssa toimeen. Ei tule, etenkään ruoka-aikaan. Tami on suhteellisen reviiritietoinen. Hakeutuu vähän kauemmas tarhanaapureista, mutta ei kuitenkaan viihdy ulkona yksin, eli tarvitsee kavereita. Usein kaikki nurkat ovat liian kaukana kavereista ja ori nököttää keskellä tarhaa. Tarhassa antaa ottaa kiinni ja saattaa tulla jopa vastaan herkkujen toivossa.

Karsina on sitten eri asia. Kyseessä saattaa olla sukuvika, sillä sinne ei ole kenelläkään asiaa. Tamkje on tarkka omasta paikastaan ja ettei siitä noin vain kuljeta ohi. Meidän pitikin karsinan väliseinä pistää visusti umpeen, sillä vaikka välissä oli hyvät kalterit, niin Tami ei sietänyt nähdä kaveria niin lähellä omaa heinäkasaansa. Nyt orilla on näköyhteys vain vastapäätä oleviin ja näin on hyvä.

Hoitamisella ei ole kiire. Tamkje pysyy paikoillaan ja happamasta ilmeestä huolimatta, tykkää pitkistä harjaushetkistä. Varusteiden kanssa yhtä rauhallinen, mutta kengittäjän kanssa saattaa vähän kokeilla tuuriaan. Tami täytyy hoitaa aina käytävällä kaksin puolin kiinni, jolloin turhalta hermojen menetykseltä ja tapaturmilta vältytään.

Ratsuna Tamkje on oikein yhteistyöhaluinen, mutta ei omaan makuuni yhtä hieno kuin isänsä. Orilla oli hyvällä mallilla saapuessaan vanhemmalla iällä takaisin omistukseeni ja siitä onkin ollut helppo sen kanssa jatkaa. Tami on melkein omin avuin eteenpäin liikkuva liitokavio ja kokoaa itsensä heti alussa. Orilla on pitkäpinna ja uusienkaan tyyppien kanssa se ei hermostu, mikäli painoavut ovat sitä sun tätä. Tamkje painaa rennosti eteenpäin isoin liidokkain askelin. Usein kokemattomien kanssa Tamkje liikkuu paremmin kuin kokeneiden kanssa, sillä ori tahtoo hieman testailla virheiden suhteen. Asioiden korjaaminen on pientä suostuttelua Tamkjen kanssa. Esteillä tekee parhaansa ja ylittää yleensä kyllä kaiken mitä pyydetään. Estekorkeuksilla ei kuitenkaan tämän kanssa päästä kehuskelemaan. Maastoesteillä kuitenkin mukavan varma.

Kärryjen edessä Tamkje on kuuliainen ja suvun kannalta toimii moitteettomasti kärryjen edessä. Oli kyseessä tavaran vieminen kylälle, heinien hakeminen tai sitten pellolla ravaileminen, kärryttely on orille rentouttavin liikutusvaihtoehto. Maastossa hieman tahmea ja laiskistuu mitä pidemmälle lenkki menee. Siksi pitkille vaellusmatkoille turhauttavaa matkaseuraa, mutta kestävyyttä löytyy. Valjakkoajossa ei toimi parin kanssa, mutta yksin taituroi kyllä radat läpi.

Matkustaminen on Tamkjesta tylsää ja se on hieman vaikea lastata hevosautoon, traileriin helpompi. Vastustelee usein autoon menoa ja matkan aikana hieman stressaantunut. Uusissa paikoissa on hyvä päästellä höyryjä ennen radalle menoa tai saattaa suoritus mennä ihan penkin alle.
Luonne © R., muokkaus Veera R.

Suku

Friisiläiset eivät ole kovin tuttuja minulle, vaikka olen muutaman niitä kasvattanutkin - tämä Tami tässä hyvänä esimerkkinä. Tamin isä Taavi tuli minulle valmiiksi kisattuna siitoskäyttöön. Kovin huimaa ei tuo käyttö ollut, kun ihan yksi varsa saatiin.

Suvusta silmille pomppaa ensimmäisenä pitkän linjan friisiläistalli Durenin kasvatit. Duren on kasvattanut friisiläisiä jo vuodesta 2007 ja Taminkin vanhemmat ovat syntyneet vuonna 2010, joka tuntuu todella kaukaiselta näin harvinaisen rodun kanssa. Friisiläisiä on rekisterissä nimittäin alle 3 000 kpl, kun taas vertailun vuoksi suomenhevosia on yli 27 500 kpl (tilanne 13.10.2020).

Durenin tallin historia-osiossa kerrotaan Dur Afweerin olevan yksi ensimmäisistä yhdeksästä tuontitammasta. Durenin historiaan on lisätty myös "pala friisiläisten historiaa", eli listaus vanhoista friisiläistalleista. Mainittuna oli muunmuassa Montefrio, jonka kasvatti on myös Tamin suvussa edustettuna.

i. Duren Taavet
fri, 167cm, m
ii. Duren Traian (kadonnut)
fri, 168cm, m
iii. VIR MVA Ch Dur Tumort
fri, 165cm, m
KTK-II, KRJ-I, VVJ-I
iie. Selena L
fri, 160cm, m
ie. Duren Belinka (kadonnut)
fri, 161cm, m
iei. Rock'n Harald (kadonnut)
fri, 162cm, m
iee. VIR MVA Ch Klazina I
fri, 167cm, m
KTK-III, KRJ-I, VVJ-I
e. Duren Majka
fri, 160cm, m
KTK-II
ei. Montefrio's Majestic
fri, 167cm, m
eii. Majestueus Juwelier (kadonnut)
fri, m
eie. Bourenelle
fri, 163cm, m
ee. Duren Ourora
fri, 163cm, m
eei. Omineus (kadonnut)
fri, 166cm, m
eee. Dur Afweer
fri, 151cm, m
VVJ-I, KRJ-I, YLA2

Isälinja: Duren Taavet - Duren Traian - Dur Tumort (3)
Emälinja: Duren Majka - Duren Ourora - Dur Afweer (3)

Jälkeläiset

20.12.2020 - tamma Ymtsje - (e. Juwiel van Khim)
03.01.2021 - tamma Adeldame - (e. Joyke fan Khim)
01.06.2021 - tamma Hulmi fan Hankala - (e. Perlita 5594)

Kilpailukalenteri

KRJ / ERJ / KERJ / VVJ / WRJ / ARJ / MEJ / VMRJ / VHRY / Tuotoskilpailut / Suhteutettu arvonta / Näyttelyt

Päiväkirja

Päiväkirjamerkinnät / Valmennukset / Tuotoskilpailujen tuotokset

Rate My Pony

Tami on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 2 Star Prospect pistein 1028. Tuloksia voi tarkastella Tamin RMP-profiilista #6426 tai tästä.

Palkinnot

30.12.2020 Hevoskantakirjan joulukuun ylimääräinen tilaisuus 17 + 17 + 17 + 17 = 68p. KTK-III
04.01.2021 RHLA 39. tilaisuus (50,556 %) 3.5 / 5 / 7 / 4.5 / 3 / 10 / 4 / 3 / 5.5 Quintessential
29.01.2021 Arvo piirroshevosten keskiarvorakennearvostelu 15+15+15+15, ka: 15p - Laatu Ori
"Vaalea tausta olisi eduksi tälle kuvalle ja tummalle hevoselle: nyt se täytyi kopioida sellaiselle arviointia varten. Näyttävä, kaunisilmeinen kokonaisuus. Hyvät leimat. Säkä on korkea ja lyhyt, lavassa hyvä pituus. Aavistuksen etupainoinen kokonaisuus. Seisoo takaa hajallaan ja kaviot ovat liian pystyt. Tekniikka on rauhallinen ja miellyttävä."
11.02.2021 Friisiläishevosarvostelu 8 + 20 + 30 = 58p. FLA1
30.04.2021 Kouluratsastusjaoksen huhtikuun tilaisuus 7 + 41 + 20,75 + 0 + 15 = 83,75p. KRJ-III
05/2021 myönnetty PKK arvonimi Promising, eli Pro
31.07.2021 Yleislaatuarvostelun heinäkuun tilaisuus 26,5 + 23 + 75 + 9 + 9 = 136,5p. YLA1
30.08.2021 Virtuaalinen matkaratsastusjaos myöntänyt Novice Endurance Champion
30.09.2021 Virtuaalihevosten Fiilisarvostelu 78 + 64 = ka. 71p. VFA2
- Suloinen friisiläinen, joka on kisannut monessa lajissa. Kisakalenterin avautuminen on hieman epäselvä alkuun, mutta klikkailessa saa kaiken tiedon kyllä esiin. Tuotoskilpailujen osallistumisiakin on huikaiseva määrä! Ehkä jonkilaista jäsentelyä ja väriä kaipaisin tähän osioon. Ruokinnat ja varusteet on kivasti esitetty ja heppaselle on kerytynyt mukava määrä erilaisia plakaatteja.
09.10.2021 Näyttelyiden Kermaa - Lämminveriset myönnetty Champion
29.10.2021 VHRY Laatuarvostelu 40 + 12 + 18 + 11 = 81p. Maestro Steed
11/2021 myönnetty PKK arvonimi Paras piirros- muotovalio, eli PP-MVA

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

9kg heinää (1-2-2-2-2)
Aamu: EQP Minerals 2dl
Ilta: EQP Mysli Mix 1l


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Loimi ulos aina huonolla säällä
-Letitä harja ratsastukseen
-Muista harjata jalkakarvat suoraksi

Varusteet © Equestrian PRO, Oddpixel, Varustekartano & Ruusupihan varustepuoti