Pyökkipolku

Pyökkipolku

Orange Wood's Mexico

iso hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva hevosen kuva
Kuvat © Creekside Curlies, lupa
Virallinen nimi Orange Wood's Mexico "Tico" Rotu American bashkir curly
Sukupuoli Ori Syntymäpäivä 09.06.2020
Väri, säkäkorkeus Musta, 149cm Rekisterinumero VH20-081-0019
Koulutustaso HeC, re 60cm, me 50cm, noviisi, aloittelija Painotuslaji yleispainotus
Kasvattaja Alexiina C., Orange Wood Ranch Omistaja Veera R. (VRL-10735)
Katso ikääntyminen

Historia

Kasvattajan kertomaa: "Varsana emäänsä tiukasti kiintynyt ja potee voimakasta eroahdistusta. Matkii toisia. Ihmisystävällinen. Helppo käsitellä. Täysikasvuisena laumariippuvainen ja masentuu helposti erityisesti joutuessaan olemaan yksin. Kiintyy laumatovereihin ja solmii vahvoja suhteita niin toisiin hevosiin, kuin ihmisiin. Suree kaverin menettämistä tai eroa. Huonosti koulutettuna oikukas ja hätiköivä, heikko keskittymiskyky. Voi olla vaikea tottua uusiin paikkoihin. Hyvin koulutettuna kiltti ja kaikkien kanssa toimeentuleva. Pirteä ja ihmisystävällinen."

Tämän kertainen ulkomaan tuontini tulikin Kanadasta. Olihan meille jo Orange Woodsista tutustumiskäynniltämme mukaan tarttunut tallimme vanha kolli Puuma. Tällä kertaa olikin enemmän suunniteltavaa, kun Ticoa lähdettiin Suomeen tuomaan. Ticolle piti varmistaa matkakaveri, sillä kolmivuotias ori kärsii eroahdistuksesta ja matkan teko ei ilman matkaseuraa olisi onnistunut lainkaan. Kun löytyi toinen Suomeen matkalla ollut hevonen saatiin juttu järkättyä.

Curlyjä ei ihan joka nurkalla ole, mutta olin onnekseni päässyt rotuun tutustumaan jo aikaisemmin. Itseäni rodussa kiehtoi se, ettei se aiheuta välttämättä hevosallergikoille oireita. Lisäksi talvella kihartuva karva on mielestäni upean näköinen. Olin kasvattajalta varmistanut, ettei Tico pudota jouhiaan kesäksi, sillä itse en ehkä siitä ominaisuudesta niin pidä.

Luonne

Ticolla on hyvät ja huonot puolensa. Ehdoton pikkuvika siinä on se, että se kärsii pahasta eroahdistuksesta, jolloin sitä ei tule jättää yksin ikinä tarhaan, talliin tai traileriin. Tarhassa Tico tulee kaikkien kanssa toimeen ja useasti sen näkeekin rapsuttelevan toisten kanssa. Muut hevoset saavat Ticon helposti innostettua mukaansa touhuamaan. Ticon paras kaveri on issikkaruuna Narri, jonka kanssa ne ovat aivan ylimmät ystävykset. Alkuun Tico ei meinannut ottaa kontaktia muihin hevosiin, mutta kotiuduttuaan Suomeen, se on ottanut kaikki lämmöllä vastaan.

Tico on oriksi hirveän ihmisyhtävällinen ja helppo käsitellä. Ori on aina pirteänä ja hyvällä tuulella lähdössä töihin, kunhan kaveri on mukana. Yksin ollessaan on arka, huutelee muiden perään ja stressaa itsensä hikeen asti. Varustaminen ja muut hoitotoimenpiteet sujuvat muutoin ongelmitta. Aloitimme orin kanssa ohjasajolla ajokoulutuksen sen saavuttua Suomeen ja kaikki opit se on ottanut hienosti vastaan.

Tico on tuttujen ratsastajien kanssa rento ja leppoisa ratsu. Vieraiden ja arkojen ratsastajien kanssa se kadottaa keskittymiskykynsä, kun stressaa selässäolijan puolesta. Onneksi Tico on oppinut kuitenkin ihmisiinsä luottamaan sen verran, että lähtee tarvittaessa yksin töihin, eikä stressaannu siitä niin pahasti kuin ennen. Kouluratsuna se ei helppoja luokkia ylemmäs kipua, mutta esteillä hyppää kyllä jopa 80cm tarvittaessa, maastoesteillä vähän vähemmän. Tico vaatii näissä lajeisssa kumminkin paljon enemmän herättelyä, mutta ei pelkää erikoisempaakaan maastoestettä. Länkkätouhuissa se on heti mukana kyselemättä onko pakko. Lännenlajeista Tico on parhaimmillaan western ridingissä. Tico on ketterä suoriutumaan radan tehtävistä ja herkkänä hevosena se kuuntelee satayks prosenttisesti ratsastajaansa.

Vieraissa paikoissa Tico on hieman arka, joten sen kanssa on oltava tarkkana. Ticolla täytyy aina olla trailerissa matkaseuraa ja kisa-alueella se kulkee mieluiten tutun ja turvallisen kaverin ahterissa kiinni. Kisaradalla se yleensä hieman rentoutuu, kun vieraat hevoset ja ihmiset eivät ole niin kiinni sen iholla. Ratsastajalta se kuitenkin vaatii tällöin kovasti tukea.

Suku

i. Curl Case
abc, 149cm, m
ii. Mustang's Curl Judah
abc, 150cm, rt
iii. Curl Winka
abc, 149cm
iie. Electric Shock
abc, 150cm, rnkrj
ie. Mustang's Esmeralda
abc, 147cm, km
iei. Imperial Black
abc, 155cm, m
iee. Awley Deirdre
abc, 146cm, km
e. Mustang's Africagame
abc, 148cm, päis
ei. Mustang's Hot Godfrey
abc, 148cm, rn tobiano
eii. Red Hot Cornet
WRJ-III
abc, 142cm, rt
eie. Mustang's Perlita
abc, 154cm, vkko
ee. Jewel Mia
abc, 147cm, vkko
eei. Siero's Leading (kadonnut)
abc
eee. Coco-Hot RDN (kadonnut)
abc

Isälinja: Curl Case - Mustang's Curl Judah - Curl Winka (3)
Emälinja: Mustang's Africagame - Jewel Mia - Coco-Hot RDN - Pocahontas RDN - Perletový (5)

Laajennettu sukutaulu

Jälkeläiset

05.06.2021 - ori Ignacio - (e. Chiquita)

Kilpailukalenteri

KRJ / ERJ / KERJ / VVJ / WRJ / ARJ / MEJ / VMRJ / Näyttelyt

Päiväkirja

Päiväkirjamerkinnät / Valmennukset

Rate My Pony

Tico on osallistunut Rate My Pony-ensiarvosteluun, saaden palkinnoksi 3 Star Prospect pistein 993. Tuloksia voi tarkastella myös Ticon RMP-profiilista #6823 tai tästä.

Palkinnot

11.07.2021 RHLA 41. tilaisuus (61,667 %) 8 / 7 / 3.5 / 4 / 9 / 4.5 / 9.5 / 4 / 6 Quality

Ruokinta, hoito-ohjeet & varusteet

9kg heinää (1-2-2-2-2)
Aamu: EQP Minerals 2dl
Ilta: EQP Basic Mix 1l


Rehut © Equestrian PRO / Suolakivi © Varustekartano
-Älä jätä yksin talliin tai tarhaan
-Maastoon mieluiten kaverin kanssa, mutta kulkee myös yksin
-Toimii hyvin myös käsihevosena


Varusteet © Equestrian PRO, OddPixel